Boštjan Napotnik

4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Konzum

Gamsova zmaga

Pri planinskem orlu, Stahovica

  • ocena: 3 / 5

Narezek

Narezek

Medved

Medved

Gostilna Pri planinskem orlu
Stahovica 20
Tel.: 01 832 54 10
Planinski orel prhuta s kuharskimi krili od ponedeljka do petka od 10. do 22. ure, ob sobotah potegne do polnoči, ob nedeljah pa skrajša do 20. ure.

Ambient:
s prostornim prezidkom dodobra razširjena podalpska oštarija s karirastimi prti in ne preglasno narodnozabavko v zvočnikih

Napitki:
poleg odprtih hišnih se komajda najde kakšna vinska butelja; glede na divjačinsko usmeritev bi se vsaj krepkih rdečih spodobilo imeti več

Dostopnost:
s parkirnim mestom – razen ob nedeljskem prime timu – ne bi smeli imeti težav, gibalno ovirane čaka niz stopničk

Fino:
gams v smetanovi omaki
jurčki z jajci

Ne tako fino:
preslane sušene mesnine
telečji rajželjc

Obilna jagrska pojedina pri planinskem orlu stane okrog 30 evrov.

»Dvignimo razpoloženje, bratje, naj nas krila planinskega orla poneso visoko nad sivino vsakdanjika ...« je poetsko-motivacijske metode na inšpektorski trojki, napoteni na začetek doline Kamniške Bistrice, preizkušal njen vodja. Duha ekipe je s tem resda dvignil na – za te težke čase še posebej – zavidanja vredno raven voljnosti, ni pa imel prevelikega vpliva na to, kako se bo na vse skupaj odzvalo meso. Performans tega je bil v rokah Stahovičanov, ki že desetletja – in sodeč po do precej impozantnih razsežnosti ekspandiranih prostorskih zmogljivostih uspešno – furajo gostilno Pri planinskem orlu. Ta je – ob obveznih nedeljskih kosilih za alpskega zraka, goveje župe, pečenk, pohanja in štrudljev željnih sprehajalcev – ponudbo zašpičila v divjačinsko smer, zatorej se ne gre čuditi, da smo že na obilno (tudi z nepotrebnijami tipa paradajzi, trdo kuhana jajca in štacunski sir, ki bi jih bilo, podobno kot so naredili s kislimi vloženinami, bolje prestaviti na ločen krožnik) obloženem narezku ob zaseki našteli izdelke štirih različnih živali. Skupna točka vseh postreženih sušenih delicij je bila precej preradodarno odmerjena sol, ki nas je potem vse užejane zbudila še sredi noči. Sicer pa je bil nedolžno, skorajda že dietetično nemasten jelenov pršut ustrezen antipod lepo omaščenim rezinam merjaščeve sušene noge, gamsova suha klobasa in medvedova salama pa sta bili korektna primerka tovrstnega gorenjskega rokodelstva.

Med hlajenjem skorajda že ducat let starega, z močno kislino kraško grudo izražajočega Štembergerjevega caberneta sauvignona smo polnih momljajočih ust tekmovali, kdo si bo s krožnika postrgal večji odmerek krasnih, sočnih umešanih jajc z jurčki, dodanimi z negorenjsko roko, potem pa že začeli umerjati naprave za merjenje mehkobe, sočnosti in okusa glavnih kosov divjačine. V internem dvoboju med poskočnim gamsom in močnejšim medvedom je tokrat titulo za las odnesel prvi: rezine gamsovega hrbta, vložene v naravno, nič zgoščeno smetanovo omako, so bile perfektno zmehčane, res sočne in čisto nič zagatne, in čeprav so bili tudi medvedovi kosi z ravno prav osvežilno in ne presladko brusnično omako vzorno pripravljeni, jih je gams vseeno zasenčil. Precej razočarani smo bili nad telečjim rajželjcem, ki je v Orlovi različici bolj spominjal na nenavadno začinjeno kruhovo filo kot pa na karakterno in za te konce značilno specialiteto. Teh je menda – z gamsovimi žlikrofi in juho vred – še kar nekaj, a smo zanje, žal, izvedeli šele na koncu večernega posedanja, ko smo po sveže pečeni, puhasti in obilno obloženi pohorski omleti (nominalno za dva, a je je gotovo dovolj za štiri) ter lahkotnejši kloštrski rezini že splakovali usta z lepo dišečim sadjevcem in sladkastim, bolj za občutljive okuševalne aparate zmešanim smrekovcem. Tako smo lahko, ugotovivši, da se Pri planinskem orlu čisto spodobno je, samo še odpeli pas na pumparicah in se odpravili domov. Gospodarju pa s tem zapisom sporočamo, naj gostom le z večjo korajžo ponudi posebnosti, ki jih drugod ne morejo dobiti.