Damjana Kolar

 |  Kultura

Študija dolgotrajnega odnosa

V Kinodvoru je na ogled film 45 let v režiji Andrewa Haigha, ki je nastal po kratki zgodbi In Another Country Davida Constantina. Ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona je igralcema Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu.

Film prikazuje zgodbo Kate in Geoffa, ki sta ravno sredi priprav na 45. obletnico poroke, ko ju preseneti novica, da so na ledeniku v švicarskih Alpah po petih desetletjih odkrili popolnoma ohranjeno truplo Geoffovega prvega dekleta–Katye. Medtem ko se zabava nezadržno približuje, se par spopada s prej neznanimi čustvi. Geoff je iz dneva v dan bolj zatopljen v spomine na brezskrbno življenje z nekdanjo ljubeznijo, Kate pa postaja vse bolj zaskrbljena. Globlje ko se par vrača v preteklost, bolj negotova je prihodnost.

"Kar me je zares zanimalo, je bila študija odnosa, dolgotrajne zveze z vsemi težavami, ki tlijo pod površjem. Skozi način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, izražamo svoje želje in poželenja, bodisi spolna ali romantična, in to močno vpliva na potek naših življenj. Poželenje se spreminja, v toku časa prevzema različne pomene. V tem filmu ostane veliko stvari neizrečenih, saj je v odnosu zelo lahko ostati tiho, zamolčati partnerju, kaj se ti globoko v duši resnično dogaja. 45 let je film o tem, kaj se zgodi, ko vse te stvari privrejo na plan. O dveh, ki se trudita razumeti, kaj pomeni njuna ljubezen, pa tega nihče od njiju ne ve. Gre za globok in kritičen pogled na njuni življenji, za občutek eksistencialne izgube, za nerazumevanje lastnih želja, za negotova čustva in občutke krivde," je povedal režiser.

Andrew Haigh je najprej delal kot asistent montaže pri filmih Gladiator (2000) in Sestreljeni črni jastreb (2001) režiserja Ridleyja Scotta. Leta 2009 je posnel celovečerni prvenec Greek Pete, ki je bil premierno prikazan na Londonskem festivalu lezbičnega in gejevskega filma. Odločilen preboj je dosegel s filmom Weekend (2011), ki je prejel več kot dvajset nagrad. Trenutno dela kot izvršni producent, scenarist in režiser pri HBO-jevi televizijski seriji Looking. 45 let je njegov tretji celovečerni film.