Damjana Kolar

 |  Kultura

Prostori fotografije

V Galeriji Photon bodo 8. septembra ob 20.00 odprli razstavo Alena Ožbolta z naslovom Ceci n’est pas une photographie. Prostori fotografije/Na, nad, pod, čez fotografijo, na kateri bodo predstavljena dela, ki se na različnih nivojih navezujejo na rabo fotografskega medija. Na ogled bodo tako dela iz časa, ko je bil avtor še del tandema VSSD (Veš slikar svoj dolg), kot iz obdobja njegovega samostojnega delovanja, pa vse do novejših del, ki so nastala od leta 2010 do 2013.

Vizualno ustvarjanje Alena Ožbolta ima izhodišče v "prostorski sliki," kjer prevladujeta tridimenzionalnost in ambientalnost slike oziroma slikarstva, ter v vpeljevanju prostorske in časovne kategorije v percepcijo gledalca. Kljub temu, da fotografije nikoli ni uporabljal kot svoje primarno izrazno sredstvo, je v njegovem delu vselej igrala pomembno vlogo.

"Njegova dela se tako pogosto posvečajo raziskovanju kompleksnih odnosov med umetniškim delom in njegovo (fotografsko) podobo in, izhajajoč iz njene predmetnosti, generiranju novih pomenov fotografije. V ta sklop sodi delo Incubus–Z vseh 4 strani (2010-2013), kjer fotografija postane del prostorske instalacije ter delo Igra (ženska, avto in denar), ki je nastalo leta 2002 v sodelovanju s fotografom Bojanom Salajem, kjer likovne ideje raziskuje skozi fotografijo. V delu Photo graph (2003), v katerem umetnik na fotografije intervenira z različnimi mešanimi tehnikami, se zrcali ne le eksperimentiranje z različnimi mediji, temveč tudi razmislek o ontologiji podobe in o tem, kaj so ”gradniki” oblike."

Alen Ožbolt  je vizualni umetnik, ki ustvarja v različnih medijih in tehnikah. Študiral je na akademiji v Zagrebu in Ljubljani, kjer je tudi diplomiral, kasneje pa je bil gostujoči umetnik na San Francisco Art Institute (SFAI). V obdobju 1984-1995 je delal v skupini VSSD (Veš slikar svoj dolg), od leta 1996 pa deluje samostojno. Od leta 2007 je profesor za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.