Damjana Kolar

 |  Kultura

Praznik lutkovne umetnosti

Lučka, grah in pero

Lučka, grah in pero

Od 10. do 13. septembra bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. Namen festivala je prikaz najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta, ki je med 41 prijavljenimi predstavami izbral 9 predstav za tekmovalni in 5 predstav za spremljevalni program ter v svoji obrazložitvi zapisal: "Izbrane predstave ne dokazujejo samo lastne kakovosti, ampak preizkušajo lutkovne možnosti, ki so skrite v bistvu te edinstvene gledališke zvrsti."

Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, katerega naloga je predstavitev slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te.

V sklopu festivala bodo pripravili predavanje in strokovni pogovor z naslovom Lutkovno gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov ter dve razstavi: Pavliha v uniformi (o partizanskem lutkovnem gledališču) in Corporis animati (o raziskavi materialov v sodobnem kiparstvu). Festival bo prav tako organiziral showcase, namenjen mednarodni strokovni javnosti. Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Simon Hart, umetniški direktor organizacije Puppet Animation Scotland, mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta in mag. Jasna Vastl, izredna profesorica za področje scenografije na UL AGRFT, scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk.