TK

 |  Politika

»Za javno televizijo, ki bo vredna svoje javnosti«

© Bralka Mladine

Številni priznani slovenski akademiki so podpisali peticijo, v kateri pozivajo ustanovitelja, da končno uredi razmere na javni TV in zagotovi, da bo sposobna izpolnjevati svojo funkcijo. Opozarjajo, da kakovost javne televizije pospešeno upada, kar gre pripisati predvsem napačnemu vodenju, šibkemu uredniškemu delu in zmotni koncepciji. Če parlament in vlada ne bosta uredila razmer, pa pozivajo »žrtve televizijskega poneumljanja, naj nanju pritiskajo, da ustvarita pogoje, da bo javna RTV postala vredna svoje javnosti,« so zapisali. Besedilo peticije objavljamo v celoti.

ZA JAVNO TELEVIZIJO, KI BO VREDNA SVOJE JAVNOSTI

Kakovost javne televizije pospešeno upada. Nedavne kadrovske čistke na TV Slovenija so pokazale, kaj je temu vzrok: napačno vodenje, šibko uredniško delo in zmotna koncepcija. Odziv generalnega direktorja RTV Marka Fillija in direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj na proteste, ki so jih zbudili njuni ukrepi, je potrdil oceno, da vodstvo ne zmore popeljati javne TV na raven, ki bi ustrezala sedanjemu civilizacijskemu bogastvu, kulturni ustvarjalnosti in intelektualni proizvodnji na Slovenskem. Uredništva se niso uprla razdiralnemu delovanju svojega vodstva. Bržkone si niso zagotovila institucionalne moči in niso razvila intelektualnih sposobnosti, ki jih zahteva njihovo delo. Zgrešeno vodenje in šibko uredniško delo sta tesno povezani z napačno splošno koncepcijo, ki zdaj prevladuje na javni TV. Javna TV ne sme tekmovati z zasebnimi televizijami, temveč mora soustvarjati prostor za javno razpravo, ki bo na ravni sedanjih zgodovinskih procesov, sodelovati mora v raznolični kulturni tvornosti in skrbeti, da bodo civilizacijski, kulturni in intelektualni dosežki prišli do najširšega občinstva. Javna TV se tudi ne sme zapirati v miselne okvirje parlamentarnih strank. V sodobnih družbah je politična sfera veliko širša od strankarskega sistema, zgodovinsko tvorne prakse in zamisli se celo po pravilu porajajo zunaj parlamentarne politike. Za povrh sedanje slovensko strankarstvo ne nudi podlage, s katere bi se bilo mogoče soočiti z odločilnimi vprašanji sodobnosti. Da bi javna RTV tvorno prispevala k spopadanju z zgodovinskimi izzivi, uživa poseben položaj, saj jo neposredno plačuje prebivalstvo, nekaj pa dodaja še država iz javnega denarja. Prebivalke in prebivalci s svojimi prispevki varujemo javno RTV pred iracionalizmi kapitalističnega trga. Zato ni dopustno in je nravstveno zavrženo, da vodstvo RTV uporablja proti svojim delavkam in delavcem surove oblike novodobnega izkoriščanja, kakršne so razne oblike negotovih delovnih razmerij. Vodstvo RTV zadržuje v takih prekarnih razmerjih prav tiste delavke in delavce, ki bi lahko odločilno pripomogli k izpolnjevanju javnega poslanstva. Zdaj jih celo izganja s televizije. S tem je dokazalo, da ni kos svojim nalogam. Podpisane in podpisani pozivamo ustanovitelja, da končno uredi razmere na javni TV in zagotovi, da bo sposobna izpolnjevati svojo funkcijo. Če parlament in vlada tega ne bosta naredila, pa pozivamo žrtve televizijskega poneumljanja, naj nanju pritiskajo, da ustvarita pogoje, da bo javna RTV postala vredna svoje javnosti.

Gaber Aleš

Milica Antić

Branko Bembič

Bratko Bibič

Maja Breznik

Meta Breznik Bertoncelj

Lev Centrih

Aleš Črnič

Srečo Dragoš

Paule Ečimović

Andrej Grandovec

Jernej Habjan

Maca Jogan

Savin Jogan

Iztok Jurančič

Zdravko Kobe

Dean Komel

Jernej Kosi

Gorazd Kovačič

Nina Kozinc

Ana Kralj

Primož Krašovec

Marko Kržan

Sonja Kump

Vesna Leskošek

Lukšič Andrej

Srna Mandić

Karmen Mavri

Metka Mencin Čeplak

Dana Mesner Andolšek

Vlado Miheljak

Rastko Močnik

Vinko Möderndorfer

Mojca Pajnik

Brankica Petković

Sabina Potočki

Jure Požgan

Maruša Pušnik

Barbara Rajgelj

Eva Rohrman

Tea Sernelj

Zoja Skušek

Peter Stanković

Miroslav Stanojević

Andrej Škerlep

Alenka Švab

Maja Turnšek Hančič

Boris Vezjak

Jože Vogrinc

Nikola Vuljević

Simona Zavratnik

Paula Zupanc Ečimović

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.