Damjana Kolar

 |  Kultura

Jezik in komunikacija

V Katedrali Kina Šiška bodo 10. septembra ob 20.00 premierno uprizorili predstavo Bare Kolenc in Ateja Tutte z naslovom Metamorfoze 3°: Retorika, ki se ukvarja s poljem jezika in komunikacije skozi raziskavo, premislek in umetniško artikulacijo specifične veščine, ki jo je že Aristotel poimenoval umetnost prepričevanja. Avtorja zanima razgrnitev retorike kot aktualne in akutne realnosti našega časa. Predstava, ki je nastala v produkciji Kuda Samosvoj, preko konstrukcije ikone Ljube Prenner, visoko moralne in politično sporne odvetnice, ki je delovala v času povojne Jugoslavije, razgrinja mehanizme politične, pravne in medijske retorike. 

Retorika je tretja predstava iz serije Metamorfoze 1º-5º, večletnega modularnega projekta, v okviru katerega poleg predstav nastajajo tudi drugi umetniški in teoretski formati. V projektu želijo s pomočjo Ovidijevih Metamorfoz reflektirati nekatera temeljna vprašanja sodobnega človeka. Metamorfoze, ki jih imenujejo tudi "poganska Biblija," so vse od svojega nastanka navdihovale zahodnoevropsko kulturo prav zaradi prepletanja drobnih človeških osebnih lastnosti in velikih metafizičnih vprašanj.

Ovidijeve Metamorfoze v projektu Bare Kolenc služijo kot podlaga za uprizarjanje aktualnih političnih in etičnih tem, skozi katere je mogoče uzreti temeljna nasprotja sodobnega zahodnega človeka, še posebej njegovega odnosa do narave, družbenih vezi in sočloveka. V središču predstav so partikularne človeške strasti, ki zaradi sodobnega občutenja politične nemoči, razpada imaginarnih skupnosti, nemoči jezika in naraščajočih nasprotij med naravo in kulturo prevzemajo univerzalen značaj ter s tem radikalno posegajo v načine skupnega bivanja.

V predstavi nastopajo Sanja Nešković Peršin, Bara Kolenc in Rebeka Radovan, za dramaturgijo je poskrbela Pia Brezavšček, za oblikovanje svetlobe Peter Pivar in Gregor Smrdelj, za oblikovanje zvoka Jernej Černalogar, za skladbo Govorice Matevž Kolenc.