Damjana Kolar

 |  Kultura

Bogata filmska bera v Portorožu

Šiška Deluxe

Šiška Deluxe

Od 15. do 20. septembra bo v Portorožu potekal 18. Festival slovenskega filma, ki bo po lanski produkcijsko slabši letini, predstavil bogat in žanrsko raznolik program. Po rekordnem številu prijav (146) je komisija v sestavi Igor Prassel, Bojana Bregar in Katja Čičigoj v festivalski program uvrstila 97 filmov: 16 celovečernih, 11 srednjemetražnih in 70 kratkometražnih. Od tega jih je v tekmovalne programe uvrščenih 63, v netekmovalnih sklopih pa se bo občinstvu predstavilo 34 filmov.

Festival bosta odprla študijski film Plavanje v režiji Katarine Rešek in Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča, grenko-sladka komedija o treh prijateljih, ki dramatične situacije prepleta s komičnimi. Od domačih igranih celovečercev bodo poleg Cvitkovičevega filma za nagrade vesna tekmovali še: Dekleta ne jočejo Matevža Luzarja, Julija in alfa Romeo Blaža Završnika, Štiri stvari, ki sem jih želel početi s tabo Mihe Knifica, Utrip ljubezni Borisa Petkoviča, Idila Tomaža Gorkiča in Psi brezčasja Mateja Nahtigala. Tekmovalni dokumentarec bo Dom Metoda Pevca, med koprodukcijskimi igranimi celovečerci pa bodo zavrteli Naše vsakdanje življenje bosanske režiserke Ines Tanović in Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića.

Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti za leto 2015 bo prejela producentka Dunja Klemenc, ki je po mnenju komisije "na področju produkcije ustvarila enega najodmevnejših opusov v našem prostoru, s svojo profesionalnostjo pa veliko pripomogla k promociji slovenskega filma v svetu." V čast nagrajenke bodo pripravili razstavo in projekcijo filmov Tea v režiji Hanne Slak Tea in Nikogaršnja zemlja v režiji Danisa Tanovića.

Novost festivala bo prenos dogajanja v živo na spletu, za kar bodo skrbeli študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo prek akademske televizije AKTV. Ogledati si bo mogoče tako pogovore z avtorji kot del strokovnega programa. Na sporedu AKTV bodo po besedah direktorja Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja tudi filmi, ki niso bili uvrščeni v uradni program ter filmi iz zgodovine slovenske kinematografije.

O nagradah, ki jih bodo podelili ob zaključku festivala, bo odločala strokovna žirija, ki jo sestavljajo: Simon Pintar, Polona Petek, Varja Močnik, Siniša Gačić in Gregor Božič. Festival bo spremljal glasbeni program, v okviru katerega bodo nastopili Jardier, Napravi mi dete, Bratko Bibič, Vasko Atanasovski trio in Jimmy Barka Experience, pogovori z avtorji ter strokovni program, namenjen usposabljanju, izmenjavi strokovnih praks in navezovanju stikov na področju filma.