Damjana Kolar

 |  Kultura

Glasba, umetnost in kaos v Zahodnem Berlinu

V Kinu Šiška bodo 16. septembra ob 20.00 predvajali dokumentarni film z naslovom B-Movie: Želja in zvok v Zahodnem Berlinu 1979-1989 (režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange), ki skozi zgodbo Marka Reederja govori o glasbi, umetnosti in kaosu v razdeljenem mestu, ki je postalo ustvarjalni talilni lonec za posebno vrsto sub- in pop-kulture. Po projekciji bo sledil pogovor z gostom Markom Reederjem, ki ga bo vodil Gregor Bauman.

B-Movie na podlagi še ne prikazanih televizijskih in filmskih posnetkov, fotografij in izvirnih intervjujev pripoveduje zgodbo o življenju v razdeljenem mestu, ki mu v Evropi ni bilo para. Film je hitropotezen kolaž zgodb iz divjega, a ustvarjalnega desetletja, ki se začne s punkom in konča s Parado ljubezni.

Mark Reeder, glasbenik iz Manchestra, leta 1979 pri 21 letih zapusti legendarno sceno benda Joy Division in prispe v Zahodni Berlin. Najprej se navduši nad nemško elektronsko glasbo, a ko razišče urbano džunglo v razdeljenem mestu, ugotovi, da je njegova dinamična napetost kot naročena za gojenje umetniške avantgarde, v kateri se mešata podtalje in popularna kultura. Reeder je kmalu v središču dogajanja, postane zastopnik glasbene založbe, roadie, redar, glasbenik, manager, glasbeni tehnik ter celo igralec v kratkih in celovečernih filmih. Vznemirljiva berlinska scena je vedno v teku, v prepletu talentiranih ustvarjalcev, med tistimi, ki jim uspe, najdemo najuglednejše režiserje, glasbenike, pisatelje in fotografe.

Potem pa, ko se sredi osemdesetih začne vse izgubljati v mainstreamu in razpade tudi Reederjev bend, prevzame vodenje nekega bara in, da lahko preživi, sinhronizira pornografske filme, poleg tega pa nevede producira prvi in zadnji vzhodnonemški indie rock album. Neizogiben pa je že naslednji veliki hit–acid house in tehno, zadnji glasbeni izum prejšnjega stoletja je pripravljen za zagon. Reeder se znajde med dobrimi 100 udeleženci prve Parade ljubezni, pozitivnih glasbenih demonstracij na glavni ulici v mestu–Kurfürstendammu. Le nekaj mesecev pozneje Zahodni Berlin postane zgodovina.