Damjana Kolar

 |  Kultura

Grand prix za predstavo Račka, Smrt in tulipan

Lutkovno gledališče Ljubljana je na 48. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu dobilo nagrado za najboljšo predstavo festivala. Mednarodna žirija je Grand prix festivala podelila lutkovni predstavi Račka, Smrt in tulipan. Predstava je dobila tudi štiri posamične nagrade. Fabrizzio Montecchi je bil nagrajen za oblikovanje svetlobe, Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo, igralki Polonca Kores in Asja Kahrimanović za animacijo v predstavi.

Senčna predstava Račka, Smrt in tulipan je nastala po slikanici Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Njegove slikanice odlikujeta jasno in preprosto oplemenitenje življenjskih dogodkov z rahločutno obzirnostjo ter predelovanje filozofskih tem z lahkotno poetično prozo, ki jo prežema humor.

Vedro, rahločutno, a hkrati duhovito nas soočajo s težkimi temami, o katerih otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim večkrat najraje izogibamo. Zgodba Račka, Smrt in tulipan tematizira smrt. Skozi nenavadno prijateljstvo med Račko in Smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, otroci spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.