Damjana Kolar

 |  Kultura

Fantastično popotovanje v srce Afrike

V Kinodvoru bo 23. septembra ob 20.00 premiera najnovejšega dokumentarnega filma avstrijskega režiserja Huberta Sauperja z naslovom Prihajamo v miru, v katerem nas popelje na sodobno odisejado ter vrtoglavo, fantastično popotovanje v srce Afrike z improviziranim aluminijastim letalom.V trenutku, ko se največja afriška država lomi na dvoje, privre na plan stoletja stara civilizacijska patologija–kolonializem, spopad imperijev, večno trajajoče krvave (in svete) vojne za ozemlje in naravne vire.

Nekaj let po odcepitvi Južnega Sudana je ozemlje nekdaj največje afriške države ponovno postalo prizorišče spopadov civilizacij ter vedno novih epizod krvavih vojn za ozemlje in naravno bogastvo. Režiser gledalca popelje na najbolj neverjetne kraje, kjer se prepletajo usode tamkajšnjih prebivalcev: kitajskih vrtalcev nafte, pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov, sudanskih vojnih mogotcev in celo ameriških evangeličanskih misijonarjev.

"Prihajamo v miru je moj najdaljši projekt doslej, film, ki ga je bilo najtežje narediti, ker sem skušal prodreti globoko v dušo kolektivne bolezni naše družbe. To je zelo težavna naloga in mislim, da se ta bolezen imenuje kolonializem. Največji izziv je bil v prvi vrsti poskus, kako opisati ta fenomen z jezikom filma, nato pa razbrati pomene med vrsticami in preseči najbolj nori vidik kolonializma: da si kot civilizacija nenehno izmišljamo neko veliko zgodbo, ki nato opravičuje naša dejanja, "pravi režiser Hubert Sauper.

Svetovno priznani dokumentarist Hubert Sauper slovi po eksplicitno političnih in angažiranih dokumentarnih filmih ter pristopu v slogu cinéma vérité. Prihajamo v miru je drugi del načrtovane afriške trilogije, ki jo začenja za oskarja nominirani dokumentarec in dobitnik nagrade Evropske akademije za najboljši dokumentarni film, Darwinova nočna mora (2004).