Damjana Kolar

 |  Kultura

Tri zgodbe o izgubljenih 35-letnikih

V Kinodvoru bo 1. oktobra ob 21.00 premiera neodvisnega celovečernega prvenca Zgodbe iz sekreta Gregorja Andolška in Tijane Zinajić, ki je bil premierno predstavljen na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Po projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor, ki ga bo vodil Jure Longyka.

Leta 1991 so trije najstniki na WCju nočnega kluba K4 zapisali: "Pesnik, Azra, Jurček za vedno!" Zgodbe iz sekreta se odvijajo v Ljubljani leta 2013, v kateri trije 35–letniki iščejo svoj pravi prostor v družbi. Azra (Tijana Zinajić), uspešna umetnica, ko je sama, joče; Jurček (Gregor Zorc), bodoči oče noče biti gay; Pesnik (Primož Pirnat) ne ve ali bi taval ali ne. Film predstavlja bežen pogled v njihova življenja.

"Ko sva se ozirala vase in najine sovrstnike, sva ugotavljala, da smo polni nervoz in tesnob. Kaj je tisto, kar smo naredili narobe? Sprejeli smo odgovornosti, ustvarili smo si kariere, družine in še vedno smo se družili in zabavali… Ali smo sledili svojim sanjam? Ali smo se pa mogoče le prilagodili? Ali smo nekje na poti zgrešili in smo, čeprav navidezno uspešni, ostali izgubljeni kot najstniki, a brez energije in poleta, ki ga najstniki imajo. Mogoče je to obdobje takšno. Mogoče se v tem obdobju spet začnemo iskati. Ne vemo. Trenutno smo še v njem in nimamo te distance, da bi lahko vedeli. Nekoč je Tijanin stric Brana povedal, da če hočeš posneti film, ga boš posnel.Ko sva se midva srečala sva delila isto željo. Posneti film. Posnela sva film o nečem, kar poznava. Brez odgovorov, brez receptov in brez denarja," sta zapisala scenarista in režiserja filma.

Gregor Andolšek je od leta 2001 član in soustanovitelj Benjamin Produkcije, v okviru katere režira videospote in kratke filme: Seitaro Sei, Srečna Mladina (2004), V avtu (2005), Entre Potes (Paco in Igor) (2007). Leta 2008 je diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR. Tijana Zinajić je dokončala študij gledališke režije na AGRFT. V zadnjih petnajstih letih je režirala več kot štirideset predstav in odigrala preko dvajset vlog v gledališču in na filmu. Pri slovenskih filmih je sodelovala kot režiserka množičnih prizorov, vodja castinga in asistentka režije. Za svoje delo je prejela več nagrad.