Damjana Kolar

 |  Kultura

Od Snowdna do Kordeža

Citizenfour

Citizenfour

Komisija za preprečevanje korupcije v sklopu preventivnih dejavnosti in v sodelovanju s Slovensko kinoteko v okviru Tedna boja proti korupciji pripravlja festival Film proti korupciji, ki bo potekal med 29. septembrom in 3. oktobrom. Prikazanih bo sedem filmov na temo boja proti korupciji, koruptivnih ravnanj, žvižgačev in lobiranja. Namen festivala je ozaveščanje, ki je po besedah namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar eno najmočnejših orožij za uspešen boj proti korupciji.

Načini ozaveščanja so prepuščeni posameznim državam oziroma ustanovam za boj proti korupciji ter njihovi izvirnosti in znanju. Tako je Komisija za preprečevanje korupcije lani v sklopu prvega Tedna boja proti korupciji v sodelovanju s Slovensko kinoteko prvič pripravila festival protikorupcijskega filma, za katerega upajo, da bo postal tradicionalen, v prihodnje pa bi ga radi zaradi velikega zanimanja mednarodne javnosti razširili v mednarodni filmski festival, saj gre za prvi tovrstni preventivni projekt ozaveščanja na področju boja proti korupciji na svetu.

V Slovenski kinoteki so filme izbrali po tematiki, pa tudi po tem, da na različne načine predstavljajo koruptivno delovanje in zlasti njegov vpliv na posameznika in družbo. Festival bodo odprli z legendarno gangstrsko melodramo Podzemlje (r. Josef von Sternberg), ki jo odlikuje zlitje realizma, ekspresionizma in sentimentalnosti, čudovita fotografija in dosledna izraba vseh pripovednih tehnik nemega filma. Film bo na klavirju spremljal Andrej Goričar.

V sredo bo sledil film Citizenfour o žvižgaču Edwardu Snowdnu v režiji Laure Poitras, v organizaciji KPK in Društva novinarjev Slovenije pa bo po projekciji potekal pogovor o Supervizorju z naslovom "Kako do odprte družbe? Primer Supervizor," ki ga bo vodil novinar Mladine Borut Mekina, na njem pa bodo sodelovali predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, minister za pravosodje Goran Klemenčič, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič. V naslednjih dneh bodo predvajali še film o Binetu Kordežu Do vrha in nazaj v režiji Jana Zakonjška, dramo Silkwood režiserja Mika Nicholsa, akcijski film Zadnji skavt v režiji Tonyja Scotta, politično dramo režiserja Georga Clooneyja Marčeve ide in Wall Street v režiji Oliverja Stona.