Damjana Kolar

 |  Kultura

Nova priredba Mojce Pokrajculje

© Urška Boljkovac

Na malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo 30. septembra ob 18.00 premierno uprizorili klasično marionetno predstavo Mojca Pokrajculja v priredbi Eke in Brine Vogelnik. Pravljice, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1954, se spominjamo predvsem po edinstvenih ilustracijah Marjana Mančka in po drugačni zgodbi, kot je značilna za tipične pravljice. Likovna podoba predstave se od Mančkovih ilustracij razlikuje, saj so marionete in namizne lutke nastale po navdihu ilustracij Marije Vogelnik, izdanih v knjižici leta 1940. Poleg ilustracij pa je nekoliko drugačna tudi vsebina.

Nova verzija pravljice z obilo petja in dobre glasbe je v primerjavi s koroško ljudsko pravljico, ki jo je zapisal Vinko Möderndorfer, lahkotnejša. Zajčku ne polomijo nog, lisjak ne potrebuje toplega zavetja Mojčinega piskrčka in čebele preživijo. Tudi tistega, ki je polizal med, razkrijejo drugače–tat se nevede izda kar sam. A kljub številnim razlikam tudi tokratna Mojca še vedno ostaja Mojca Pokrajculja. Pokaže nam, da si, ne glede na to, kaj si in kdo si, zaslužiš topel sprejem in pomoč v stiski.

Dobrota, prijateljstvo, pohlep, laž so temeljne človeške lastnosti, ki nas popeljejo skozi Mojco Pokrajculjo. Dobrota je vedno dobrodošla, tudi do tistih, ki niso naši prijatelji. Kar pa se tiče laži-ima kratke noge, tako da jo slej ali prej ulovimo. In če boli trebuh, si zapomnimo: nobeno pretiravanje ni dobro. Vsakdo od nas se lahko poistovetil tudi z lisico, saj je tisto, kar je prepovedano, vedno najslajše.

Pomemben del predstave je tudi glasba Brine Vogelnik, ki jo izvajajao Blaž Celarec, Boštjan Gombač in Uroš Rakovec. Skladbe, s katerimi se živali predstavijo in si Mojca Pokrajculja z njimi krajša čas, so v kreativnem dialogu s klasičnim, sodobnim in lokalnim. Ob premieri bo izšla tudi spominska slikanica Mojce Pokrajculje z ilustracijami Marije Vogelnik iz leta 1940, ki so na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše.

V predstavi nastopajo Polona Kores, Iztok Lužar, Matevž Müller in Klemen Janežič, režija in likovna podoba je delo Eke Vogelnik, dramaturg je Blaž Lukan, avtorica glasbe Brina Vogelnik.