Damjana Kolar

 |  Kultura

Stop motion animacija v Mariboru

© Miha Sagadin

Od 1. do 4. oktobra bo v Mariboru potekal 5. mednarodni festival stop motion animacije StopTrik, edini tovrstni evropski filmski festival, ki ga bo obiskalo okoli 20 avtorjev in kuratorjev stop motion animiranega filma, na ogled pa bo več kot 100 filmov. Koncept letošnje edicije je Obsesija, perverzija, upor, ki je tematsko povezan s specifično preteklostjo disidentskega animiranega flma, hkrati pa nagovarja tovrstne vsebinske možnosti njegovega razvoja v današnjem času, se pravi animirani film kot medij odkrite kritike družbeno-političnega sistema, v katerem živimo danes.

Leta 2011 je poljsko-slovenska festivalska organizacijska ekipa (Michal in Olga Bobrowsky ter Lucija Smodiš) v sodelovanju z zavodom Pekarna Magdalenske mreže vzpostavila prvi festival StopTrik. Ideja o StopTriku se je porodila iz prepričanja organizatorjev, da stop motion animacija s svojo "analogno naravo" ter tehnološko dostopnostjo lahko nagovarja ne samo profesionalno, temveč tudi najširšo publiko. Prvi eksperimenti s stop motion animacijo segajo približno sto let nazaj, danes pa ima omenjena tehnika status visoko cenjene umetniške zvrsti z bogato tradicijo. Med profesionalnimi animatorji in amaterji ohranja aktualnost navkljub invaziji sodobne tehnologije in 3D animacije.

Stop motion animacija je posebna analogna trodimenzionalna tehnika, v okviru katere so tridimenzionalni objekti  najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja. Festival se odvija v Sloveniji in na Poljskem ter predstavlja lokalno, nacionalno in mednarodno stop motion produkcijo in ostaja edini evropski festival stop-motion animacije.

Jedro festivala bodo sestavljale projekcije filmov dveh tekmovalnih programov (Mednarodni stop motion program in Tekmovanje Borderlands). Mednarodni tekmovalni program bo sestavljen iz treh selekcij (okoli 30 naslovov), kratkih (do 30 min) animiranih filmov, v katerih so uporabljene različne tehnike stop motion animacije (lutke, glina, piksilacija, manipulacija objektov, animacija s peskom, cut-out tehnika,...) in so nastali v letih med 2013 in 2015.

Festival se letos ne širi samo v mestni kino in srednje šole, temveč pripravljajo tudi bolj poglobljen in tematsko osredotočen program filmskih predstavitev. Festival bo letos osredotočen na temo "Obsesija, perverzija, upor," ki mu bo posvečen programski sklop retrospektiv z naslovom Sprijene sanje: Obsesija, perverzija, upor, ki ga je sestavilo pet mednarodno priznanih strokovnjakov za animacijo.