Pravica do napake

Nikar ne mlatimo kar počez po našem zdravstvu, ker s tem uničujemo medsebojno zaupanje še tam, kjer ga najbolj potrebujemo!

V vsej zgodovini naših krajev ni bilo zdravstvo še nikoli na tako visoki strokovni ravni, kot je to sedaj. Pri čemer upoštevajmo dejstvo, da je pri nas zagotovljenih za zdravje samo 2.085 dolarjev na prebivalca, v Avstriji pa 2, 6 krat toliko, kar je 5.427 dolarjev, čeprav imamo kot sosedje prav enake bolezni in se tudi podobno staramo z vsemi nadlogami vred. Seveda naši bolniki pričakujejo in upajo, da bodo tudi na naši strani delali enake čudeže pri zdravljenju kot na drugi strani meje. Ko so imeli naši predniki s sosedi še skupnega cesarja, so lahko prebrali, da je ljubljanski tramvaj povozil petdeset letnega starčka, kar veliko pove o takratnem zdravju in o zdravstvu. Malo pred tem so verjeli pa še v vraže, puščanje krvi in nameščanje pijavk po telesu ter v čudežno moč, ki jo ima koren lečen.

Sedaj je seveda pri nas vse drugače. Sedanji mladci pri petdeseti plus iščejo nesrečo, kjer je le priložnost, tako pri divjanju na motorjih, pri letanju z zmaji in za tujimi ženskami, na previsih od alpskih do himalajskih sten ter pri stikanju po naših in pacifiških globinah. Mladež pri petdeset minus si počasi in zanesljivo uničuje zdravje pa pri posedanju pred ekrani vseh vrst, v presledkih pa še s poležavanjem, ko dolivajo vase sladke zvarke, alkohol ter dodatke za blaženost med stenami. Vse to mlade tako odebeli, da vsaj na videz postavljajo na laž strašno krizo z revščino, saj ni bilo v teh deželah še nikoli toliko zamaščenih in nemarno debelih mladih ljudi. Po vseh nesrečah in po neumnosti zavoženem zdravju, s tem pa tudi življenja mladih in starih, naj take nato rešujejo pa ljudje v zdravstvu z iztrošeno in zastarelo opremo ter z mizernimi plačami na vseh stopnjah dela in odgovornosti.

Naši vladarji ne počistijo pokvarjenih lobistov in raznih kužnih zidarjev iz bolnišnic, pač pa zdravstvu namesto denarja obljubljajo samo nekakšen tolažilni koren lečen, ki naj bi po starih vražah ozdravil vse bolezni na tem svetu in po novem še skrajšal čakalne vrste. Ko sami zbolijo, zahtevajo zase pa takoj zdravje brez čakanja in za vsako ceno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.