Staš Zgonik

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Družba

Bančna kriza

Prvi zasebni ponudnik shranjevanja popkovnične krvi zaprl vrata

Podjetju Neocelica je od leta 2007, ko je prvo v Sloveniji začelo ponujati zasebno shranjevanje z matičnimi celicami bogate popkovnične krvi novorojenčkov, vzorce zaupalo in za hrambo dobro plačalo več kot 5500 staršev. Prepričevali so jih z obljubami o neverjetnem potencialu za zdravljenje številnih bolezni, čeprav so obljube temeljile zgolj na morebitnem pričakovanem napredku v znanosti in medicini, ne pa na dejansko dokazanih in danes uporabnih terapijah. Prežali so na ranljive bodoče starše in prezentacije izvajali tudi v okviru javno financiranih šol za starše znotraj javnih zavodov. Še junija letos so pripravili nagradno igro, s katero so 5555. stranki podelili brezplačno shranjevanje popkovnične krvi.

S koncem septembra pa so nehali delovati in se vsem strankam zahvalili za zaupanje. Kar prek elektronske pošte. Od takrat ne odgovarjajo več na telefonske klice, to sredo je nehala delovati tudi spletna stran, na njej je zgolj še obvestilo o prenehanju poslovanja.

Neocelica je v Sloveniji pravzaprav delovala zgolj kot posrednik za nizozemsko družbo Cryo-Save, ki hrani več kot 250 tisoč vzorcev popkovnične krvi iz številnih držav in velja za največjo evropsko zasebno banko popkovnične krvi. S prenehanjem poslovanja Neocelice starši, ki so za storitev odvzema in 20-letnega shranjevanja vzorca praviloma plačali okoli 2000 evrov, niso izgubili svojega »vložka«. Ta je še naprej varno shranjen na Nizozemskem. So se pa po novem, če bi vzorec dejansko potrebovali, prisiljeni obrniti neposredno na Nizozemce, ne pa na slovensko podjetje, ki so mu plačali in mu zaupali.

Direktor podjetja Neocelica Tomaž Zorger na naše elektronsko sporočilo s prošnjo za pojasnila ni odgovoril, Žurnalu24 pa so iz družbe poslali pisno pojasnilo, češ da »so zadnje spremembe slovenske zakonodaje zaradi dodatnih zahtev družbo Neocelica privedle do situacije, ko samo nadaljevanje nudenja storitev shranjevanja ne bi bilo več poslovno smiselno, zato družba ni zaprosila za podaljšanje dovoljenja za delovanje kot ustanova za tkiva in celice«.

V želji, da bi izvedeli več o spremembah zakonodaje, ki naj bi bile družbo prisilile v prenehanje delovanja, smo govorili z več poznavalci področja in vsi so zatrdili, da bistvenih sprememb v zadnjem času ni bilo oziroma so bile take, ki na opravljanje dejavnosti ne bi smele vplivati. Pravi razlogi za prenehanje poslovanja tako ostajajo neznani. S tega vidika je zahvaljevanje Neocelice strankam za zaupanje več kot cinično …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.