Staš Zgonik

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Politika

Nedopustno!

Poslanca Grimsa ne moti nadzor ljudi »s poštenimi nameni«

Ali je res dopustno, da tuje obveščevalne službe brez nadzora nadzorujejo komunikacijo slovenskih državljanov, tudi poslanca Grimsa?

Ali je res dopustno, da tuje obveščevalne službe brez nadzora nadzorujejo komunikacijo slovenskih državljanov, tudi poslanca Grimsa?
© Borut Krajnc

Parlamentarna komisija za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami je ta teden, štirinajst dni po razkritju oddaje Epilog na POP TV, da so ameriške obveščevalne službe ob pomoči nemške BND zajemale tudi podatke o klicih iz Slovenije v več tujih držav, opravila razpravo na to temo.

Predsednik komisije Branko Grims je bil po seji vse prej kot zaskrbljen, češ da gre za »lanski sneg« in da se je tako imenovana operacija Eikonal končala pred osmimi leti. Glede na to, da so sporni dogodki potekali ravno v času prve Janševe vlade, česa drugega kot poskusa minimiziranja pomembnosti zadeve od njega niti ni bilo pričakovati.

Še bolj skrb zbujajoč pa je njegov brezskrbni pogled na celotno problematiko nadzora komunikacij. »Dejstvo je, da vse velike sile sistematično in načrtno sledijo in zajemajo praktično vse elektronske podatke in jih presejajo. /.../ To je namenjeno varnosti samih držav, ker se na ta način skušajo preprečiti huda varnostna ogrožanja, delno pa je to usmerjeno tudi v preprečevanje najhujših oblik kriminala. Glede na to, da je vseprisotno, je nesmisel, da se je to prikazovalo kot neko posebno razkritje.« Predsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami meni, da je povsem dopustno, da tuje obveščevalne službe brez nadzora nadzorujejo komunikacijo slovenskih državljanov. »V praksi takšno masovno prisluškovanje za navadnega človeka s poštenimi nameni ne pomeni nič.«

Po tej logiki v praksi socialna država za človeka z dobro službo ne pomeni nič. V praksi svoboda govora za nekoga, ki nima ničesar povedati, ne pomeni nič. In v praksi pravica do poroke istospolnih parov za nekoga, ki ni istospolno usmerjen, prav tako ne pomeni nič.

Si želimo živeti v takšni družbi?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.