Marcel Štefančič jr.

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Škrlatni vrh

Crimson Peak, 2015
Guillermo del Toro

Med živimi.

Škrlatni vrh je vizualni kolos, v katerem se ljubezen, ljubosumje, incest in pohlep tako zgostijo, da bi jih lahko sekal z mačeto.

In potem svoje pripomnijo še mrtvi. “Duhovi res obstajajo,” pravi Edith (Mia Wasikowska), ki je duha prvič videla pri desetih – materinega. Mati je odšla brez slovesa in brez zadnje besede – dokler se ni vrnila. Njen duh včasih zaškripa – kot svarilo. Ko Edith odraste, se zaposli v očetovem podjetju, stebru Buffala, malem hitu poznega 19. stoletja, toda ko njenega očeta najdejo mrtvega, se s Thomasom (Tom Hiddleston), izumiteljem in nesojenim podjetnikom, v katerega se zaljubi, in njegovo “čudno” sestro Lucille (Jessica Chastain) preseli v gotsko, mračno, zadušljivo graščino, ki so jo mrtvi spremenili v škrlatni labirint, v katerem gre Edith po poti Ingrid Bergman iz Hitchcockove Razvpite in Ofelije iz Panovega labirinta. Ja, “mrtvo delo” tako pritiska na žive, da krvavi. In ja, v času, ko vsi mislijo, da imajo lahko oboje, ljubezen in denar, se lahko Edith zanese le na mrtve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.