Marcel Štefančič jr.

16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Legenda

The Legend, 2015
Brian Helgeland

Divo.

Legenda je film o razvpitih britanskih gangsterjih, enojajčnih dvojčkih Kray, ki sta v šestdesetih kontrolirala in terorizirala londonski East End. O tem, da sta bila Ronald in Reginald – Ronnie in Reggie – divja, hladnokrvna, krvoločna, sadistična in sociopatska, ne pušča nobenega dvoma, toda vedno sta bila brezhibno oblečena, elegantna in grandiozna. Ne le da sta si pokorila swinging London, temveč sta izgledala kot trendsetterja, kot ekscentrična zvezdnika ekscentrične dobe, nič manj karizmatična in magnetna od tedanjih filmskih, modnih in pop zvezdnikov (The Last of the Famous International Playboys, je pred leti pel Morrissey, ko je mislil nanju).

V času, ko je bila homoseksualnost še tabu, nekaj “šokantnega”, Ronnie tega, da je gej, ni skrival. V času, ko je bil narcizem še domena aristokracije, sta bila Kraya, eks proletarca, dobesedno pijana drug od drugega. Kot da sta le bombastično in deregulirano kanalizirala vse potlačene frustracije in zatrte impulze proletariata. Ko sta v East Endu prevzela klubsko sceno, shajališče nove dobe, sta v svojo orbito pritegnila tudi politike, jet-set. Na novo kulturo slave sta se prilepila tako emfatično, da sta postala njena resnica: slava je oblika nasilja. In ko ju gledaš, se zdi, kot da hočeta biti tako slavna, da bi s slavo ubijala – in ostala nedotakljiva. Kot da ju bo slava zaščitila pred kroglami, zarotami in smrtjo. Ta mitomanski moment slave danes izkoriščajo politiki: ker jih ščiti slava, njihovo nasilje izgleda irealnejše. Tudi nasilje dvojčkov Kray, “gangsterskih princev”, izgleda irealno. Brata Kray sta v šestdesetih izgledala kot karikaturi politikov – danes politiki izgledajo kot njuni karikaturi. Pred petindvajsetimi leti, v Medakovih Bratih Kray, sta ju igrala dvojčka Kemp, kitarista novovalovskega benda Spandau Ballet, v Legendi pa ju igra Tom Hardy, ki mu specialni efekti omogočijo, da pokaže, da sta bila Reggie in Ronnie res rojena v razmaku le nekaj sekund. In kot vemo, se tudi politik in gangster rodita v razmaku le nekaj sekund.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.