Klemen Košak

23. 10. 2015  |  Mladina 43  |  Družba

Plačaj

Zakaj je treba groziti študentom?

Desetega septembra so iz tajništva Oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani študentom poslali zanimivo e-pismo. Sporočili so jim, da oddelek, ki ga je takrat vodila Darja Kobal Grum, zaradi »finančne situacije« prvič ni sposoben plačati licence za računalniški program za statistiko SPSS, ki je za študente nujen.

V pismu je bila povezava na spletno anketo z dvema mogočima izbirama: da kupijo SPSS za 80 evrov ali za 15 evrov, pri čemer je bil pogoj za drugo možnost to, da sporočijo svoje podatke (ime, priimek in e-naslov) podjetju Valicon, ki distribuira SPSS v Sloveniji. »Namestitev in uporaba piratskih različic programa SPSS je kaznovana z visoko kaznijo,« so sporočili študentom in še, da »smo zaposleni na Filozofski fakulteti dolžni te kršitve sporočiti podjetju Valicon, ki bo proti kršilcem sprožilo postopek«.

Pozneje je eden od zaposlenih na oddelku poskušal to anketo opraviti tudi v predavalnicah, a ga je vodstvo fakultete po posredovanju študentov ustavilo.

»Dejstvo je, da so na oddelku povsem neprimerno komunicirali s študenti v zvezi z nakupom teh licenc, kar je povzročilo kopico nesporazumov in veliko upravičene slabe volje ter zaskrbljenosti pri študentih,« trdi dekanja fakultete Branka Kalenić Ramšak. Glede na zavzetost oddelka, kjer so želeli, da študenti čim prej izpolnijo anketo, so nekateri namreč sklepali, da želijo profesorji Valiconu priskrbeti podatke študentov.

Uroš Valant z Valicona pojasnjuje, da je bila razlika med 15 in 80 evri postavljena zato, ker je 80 evrov redna cena za licenco programa, 15 evrov pa cena s popustom, ki jo lahko Valicon ponudi fakultetam. Letos oddelek stroška licence prvič ni nosil sam, kar je pomenilo, da licenc niti ne more kupiti in jih zaračunati študentom. Take preprodaje Valicon ne dovoli, zato so morali študenti licenco kupiti neposredno od njega. Da bi jim podjetje vseeno zagotovilo popust, je potrebovalo njihove podatke.

Ampak očitno je obstajala tudi tretja možnost za rešitev zapleta z nakupom programa za statistiko. Dekanji, novemu predstojniku oddelka za psihologijo Valentinu Buciku ter predstavnikom študentov se je uspelo dogovoriti, da bodo tisti študenti, ki bodo to želeli, SPSS lahko kupili za 14 evrov.

Branka Kalenić Ramšak je sporočila, da se je od študentov plačilo vseskozi pričakovalo zgolj, če bi želeli program uporabljati na svojem računalniku, saj so ga lahko na računalnikih fakultete vedno uporabljali zastonj. Težava je v tem, da ima fakulteta računalnikov, na katerih je nameščen SPSS, premalo. Njihovo število nameravajo povečati, a očitno jim je uspelo najti še boljšo dolgoročno rešitev. Dekanja je napovedala uvajanje odprtokodnih, torej brezplačnih programov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.