Damjana Kolar

 |  Kultura

Borghesia v prenovljeni zasedbi na odru Kina Šiška

Kultna elektronska alter-rock zasedba Borghesia, ki je lani po daljšem premoru izdala nov album And Man Created God, bo v prenovljeni zasedbi 29. oktobra nastopila na odru Kina Šiška. Na koncertu bo predstavila material iz novega albuma, kot tudi izbor iz bogatega repetoarja 80-ih let. Posebni gostje večera bodo hrvaški avantgardni postpunkerji Trobecove krušne peći.

Multimedijska skupina Borghesia, ki je v osemdesetih pomagala definirati žanr EBM (Electronic Body Music), je nastala leta 1982 v Ljubljani iz alternativne gledališke skupine FV-112/15. Poleg Daria Seravala in Alda Ivančića so skupino sestavljali še Goran Devide, Neven Korda in Zemira Alajbegović, njihova značilna estetika pa se je napajala iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega. V osemdesetih so bili skupaj z Laibach mednarodno najbolj prepoznavni predstavniki slovenske alternativne glasbene scene, hkrati pa tudi pionirji razvijajoče podzemne darkerske elektronske scene. Štiri dolgometražne albume so izdali za eno najpomembnejših evropskih neodvisnih založb Play It Again Sam, sledili pa so koncerti po vsej Evropi.

Po daljšem premoru-od sredine devetdesetih pa vse do leta 2009, ko je izšel dvojni album 20th Century-Selected Works, sta se ustanovna člana skupine Aldo Ivančić in Dario Seraval vrnila k skupnemu glasbenemu  ustvarjanju. Junija 2014 je pri ameriški založbi Metropolis Records izšla nova plošča And Man Created God, ki ji je sledil povratek na koncertne odre z osveženo zasedbo in novim zvokom, ki je sedaj bolj rockerski s številnimi primesmi in vplivi (folk, elektro, industrial itd). Poleg Daria Seravala in Alda Ivančića so člani nove zasedbe še Irena Tomažin (vokal), Jelena Rusjan (bas kitara, vokal) in Andraž Mazi (kitara).

Po besedah članov Borghesie je "nova plošča prepričljivo in izivalno umetniško delo–rdeča nit plošče je v spoznanju, da so starejši pokvarjeni in podkupljivi sistemi zamenjani z novimi, vendar bolj ali manj enako slabimi. Bogati so kradli revnim od samega začetka človeštva. Danes so te dimenzije postale absurdne: kapital in denar, ki napaja denar, sta postala novo božanstvo. Denar, to novodobno zlato tele. Denar. Vsi skupaj smo končali kot ubogljivi potrošniki. Človek bi se moral boriti proti sitemu, ki ne deluje v prid ljudem. Zato je album poimenovan And Man Created God." Več o novi plošči si lahko preberete tudi v recenziji Borke

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.