Grega Repovž

Grega Repovž

30. 10. 2015  |  Mladina 44  |  Uvodnik

Boste streljali?

Srce vsakega o demokraciji in človekovih pravicah prepričanega državljana je moralo v sredo poskočiti od veselja, ko je Radio Študent sporočil, da jim je uspelo zbrati več kot 2500 podpisov. Z njimi so preprečili uveljavitev sprememb zakona o obrambi, ker jim mora državni zbor zdaj dati rok za zbiranje overjenih podpisov za razpis referenduma. Do vsebine zakona in sprememb še pridemo, a za državo je pomembno, da se ta družbeni angažma zoper povečevanje represije vedno znova izkazuje tudi med najmlajšimi aktivnimi prebivalci. Če so namreč starejše generacije avtomatično občutljive za vojaško represijo že zaradi JLA, pri mlajših stvari niso tako samoumevne, z vojsko nimajo tako slabih izkušenj, ne spomnijo se na primer sojenja zoper JBTZ. In večina žal ne pozna podrobnosti Janševe zlorabe vojske v politične namene, ki se je končala z napadom na civilista v Depali vasi in Janševim odhodom z mesta ministra za obrambo.

Ker kot se zdi vedno vse logično, se bistvo pozabi: a prvo pravilo vojske v mirni dobi je, da ne sme posegati v civilno sfero. Ne more aretirati in obravnavati civilistov. Ne sme imeti te pristojnosti, ker je vojski pač vedno znova imanentno, da jo potem pograbi neka posebna strast urejanja civilnih zadev. Vojska in cerkev sta si v tem podobni: in zato cerkev nima kaj šariti po šolskem sistemu, vojska pa ne v civilni sferi. Seveda s tem ne želimo reči, da je bil namen vlade prestopiti to mejo, vlada seveda pri spremembah zakona izhaja iz današnjih razmer. A nobenega dvoma ni: s svojo potezo so poslanci koalicije in opozicije (razen Združene levice) zrušili psihološko mejo. Ne mislimo, da bo vlada zlorabila pooblastila, ki si jih je omogočila s spremembo, lahko pa bo to s sklicevanjem nanjo storila vsaka naslednja.

A kam smo v resnici prišli z odločitvijo vlade, da ob odobritvi državnega zbora vojska lahko omeji gibanje oseb ter celo sodeluje pri obvladovanju skupin in množic? Nazaj pač. Tistega dne, ko je Radio Študent zbral podpise, je Avstrija tudi uradno potrdila, da bo s svojo različico ograje omejila prehodnost slovensko-avstrijske meje. Pustimo ob strani, da je s tem po celotni balkanski poti nemudoma povzročila hudo paniko, ker tudi begunci vedo, da prehodnost ne more trajati, zato hitijo že ves čas. No, ob prihodnjih avstrijskih ukrepih dobiva odločitev vlade, da spremeni zakon o obrambi, obrise tistega, kar smo že pozabili. Evropa se vrača v čas železne zavese, ko so na mejah med Zahodom in Vzhodom na obeh straneh stale vojaške karavle, v katerih so bili vojaki, ki so nadzorovali mejo, na samih mejnih prehodih pa so bili policisti. Kar sicer beguncev ne bo ustavilo: v trenutku, ko bo na primer tudi Slovenija postavila ograjo, bodo begunci iskali naslednji najboljši prehod. In ko jih ne bo več? Bodo začeli pač prebijati ograje, jih rezati itd. A ne zaidimo predaleč, vprašanje za Evropo, za Slovenijo, za Cerarja in Janšo, ki sta sicer na nasprotnih straneh, je zelo preprosto: In kaj boste potem, ko bodo vseeno prehajali mejo? Boste nanje streljali? Le to jih bo namreč ustavilo.

Janša danes ponavlja, poglejte Orbana iz Madžarske, mož je postavil ograjo. Madžarska ograja bo begunce ustavljala le do trenutka, dokler bodo še obstajale lažje poti prehoda meje proti zahodu. Potem pa pač ne več. Seveda ne bo lahko priti čez te meje, a brez streljanja niti zidana ograja ni resna ovira. Učinkovita je namreč le ograja, za katero stojijo vojaki, ki tudi streljajo. Pa še tam je problem, bi lahko potarnali Izraelci, ki sicer nimajo ne moralnih ne kakšnih drugih zadržkov. In še nekaj: vse to so ti begunci že dali skozi. Mejne kontrole, legalne in pollegalne vojaške formacije, tako iz ene države v drugo, da o poti čez morje sploh ne govorimo.

Ograje, ki nastajajo po Evropi, so brez dvoma začasne. Za 20 do 30 let. V resnici so sedanje evropske meje res nenavadne. Ta svoboda ni mogla trajati.

A vrnimo se k streljanju. Seveda bo danes politika nemudoma hitela zagotavljati, da ne bodo streljali. Dobro, jih bodo vojaki torej le vklepali? Vojaki civiliste? In kdaj bo počil prvi strel? Ker še vedno doslej je.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Andrej Rozman Roza, Ljubljana

    Uvodnik: Boste streljali?

    Begunci, ki prihajajo v Slovenijo, so posledica vojne, pri kateri je sodelovala tudi naša država. S podpisom Vilenske izjave smo bili soudeleženi pri zločinu nad suvereno državo, sodelovali pa smo tudi pri oboroževanju in urjenju vojakov, ki so se zaradi kriminalnega početja ameriške vojske in njenih zaveznic iz zavezniških milic množično preselili v vojsko Islamske države. Več