Damjana Kolar

 |  Kultura

Odnos med hčerami in očeti

V ljubljanskem Kinodvoru bo danes, 2. novembra ob 19.00 premiera filma Ti me nosiš, celovečernega igranega prvenca Ivone Juka, ki je nastal v koprodukciji Hrvaške, Slovenije, Srbije in Črne gore. Gre za intimno dramo, ki v obliki triptiha preplete zgodbe treh protagonistk, da bi raziskala odnos med hčerami in očeti. Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali igralki Nataša Janjić in Helena Beljan ter igralec Sebastian Cavazza ter moderatorka Nika Vistoropski.

V filmu spremljamo zgodbe treh hčera ter njihov boj za sprejetje, odrešitev in nove priložnosti. Deklica Dora, ki sanja o tem, da bo nekoč postala nogometna menedžerka, poskuša zgraditi vez s svojim nestanovitnim očetom, ki se nenadoma vrne v njeno življenje. Mlada režiserka Ives si služi kruh s snemanjem telenovel, doma pa neguje očeta, ki je zbolel za Alzheimerjevo boleznijo in ga vse bolj odnašajo dementne blodnje. Nataša, uspešna producentka srednjih let, je visoko noseča; ko izve pretresljivo novico, sklene obiskati očeta, s katerim že leta nima nobenih stikov. Ob filmu je nastala tudi TV-serija Ko bi bil nekdo, ki jo ob nedeljah zvečer predvajajo na HRT.

Po besedah režiserke film raziskuje identiteto ženske v vlogi hčerke in kaj vse ta vloga lahko pomeni. Zato se je odločila za triptih, za tri zgodbe o hčerkah različnih starosti, statusa in iz različnih družin, da bi pokazala več kot en intimen odnos in tako zaobjela širšo paleto odnosov. Ena hči šele gradi odnos z očetom, druga svoj že izgrajeni odnos izgublja, tretja pa se sooči z uničenim odnosom, da bi lažje sprejela prihodnost. Njihove zgodbe potekajo sočasno, vendar neodvisno, saj je vsaka od njih intimna in pristna. Bežno se srečajo, pri tem pa se niti ne zavedajo, koliko skupnega imajo. To je zgodba o antijunakinjah, ki si ne delajo utvar o sebi, vendar se tudi ne odrečejo sanjam o boljši prihodnosti.

Ivona Juka je na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu leta 2001 najprej diplomirala iz igre, nato pa se je vpisala še na študij filmske in televizijske režije. Že med študijem je režirala kratke filme, leta 2006 pa je posnela celovečerni dokumentarec Što sa sobom preko dana, ki je prejel nagradi za najboljši dokumentarni film na festivalih v Sarajevu in Wiesbadnu. Sodelovala je tudi pri celovečernem omnibusu Neke druge zgodbe (2010), sestavljenem iz petih zgodb, ki so jih režirale režiserke iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije.

Ti me nosiš, ki je mednarodno premiero doživel na festivalu v Karlovyh Varyh in navdušil hrvaške kritike, je njen celovečerni igrani prvenec. Milenko Jergović je za Jutarnji list zapisal, da film spominja na francosko trilogijo Krzysztofa Kieślowskega. Ob zelo precizno razdelani zgodbi in strukturi ter močni ukoreninjenosti v lokalni ambient Ivona Juka s Kieślowskim deli tudi občutek nekega pomirjenega brezupa in za hrvaška filmska in književna dela povsem netipično subtilnost v prenašanju trpljenja. Uspe ji celo, da v igranem filmu zadane ton dokumentarca.

V igralski ekipi, ki jo sestavljajo Lana Barić, Vojislav Brajović, Helena Beljan, Goran Hajduković, Nataša Janjić, Juraj Dabić, Nataša Dorčić, Filip Križan, Ana Begić in Krunoslav Šarić, opazno vlogo odigra tudi slovenski igralec Sebastian Cavazza. Za glasbo v filmu je poskrbel Teho Teardo, italijanski glasbenik in skladatelj filmske glasbe, ki je med drugim sodeloval tudi z Blixo Bargeldom, Lydio Lunch in Mickom Harrisom.

-65VeC1qysA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.