Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladinin izbor kulturnih dogodkov, ki jih ne smete zamuditi-od četrtka 5. novembra do nedelje 8. novembra.

Četrtek, 5. november

V MSUM Metelkova bodo ob 18.00 odprli razstavo Taa G. Vrhovca Sambolca z naslovom Reading Stanley Brouwn, ki naslavlja tematike vsakdanje hoje, merjenja, arhiviranja, branja in ritmične časovnosti. Razstava je del festivala Neposlušno: Glasbena tveganja na preizkušnji.

V Kinu Šiška bo ob 20.00 premiera celovečernega filma Psi brezčasja v režiji Mateja Nahtigala, ki je nastal po knjižni predlogi Zorana Benčiča. Rok Osterberg se po štiriletni odsotnosti vrne v domače mesto, da bi raziskal umor svojega mlajšega brata Maksa. Ker se je njegov brat medtem zapletel v kriminalne posle, njegova smrt nikogar ne zanima. Edini, ki mu je pripravljen pomagati, je družinski prijatelj inšpektor Kramer.

V Kreativnem centru Poligon v Tobačni bodo ob 20.00 odprli razstavo Živela Tobačna! Za vogalom!, na kateri se bodo predstavili grafični oblikovalci Maruša Račič, Miha Artnak in Luka Mancini. Gre za eksperiment o tem, kako industrijska dediščina območja inspirira aktualne produkcijske procese.

Petek, 6. november

V Centru in Galeriji P74 bodo ob 19.00 odprli razstavo Anje Jelovšek, ki je skozi celoten mesec junij z EKG napravo dokumentirala svoj srčni utrip. Telo je spremenila v risalno napravo, sam biološki obstoj pa je v obliki linearnega zapisa ustvarjal risbo.

V SNG Maribor bo ob 19.30 premiera sodobnega baleta Peer Gynt po istoimenski Ibsenovi drami v verzih. Libreto in koreografija: Edward Clug, dirigent: Simon Robinson.

© Tiberiu Marta/SNG Maribor

V Pritličju bo ob 22.00 potekal DJ set Torulssona, ki bo tokrat premierno predstavil glasbeno mešanico synthwavea, eksperimentalnega synthpopa, vapourwavea, dreamwavea, sci/fi skejpou, miami vice esquea.

5Dkgy3wJ8hM

Sobota, 7. november

V Kinu Šiška bo ob 20.00 koncert norveškega kolektiva Shining, ki bo predstavil zadnji album International Blackjazz Society. Kot gostje se jim bodo na odru pridružili avstralski prog/alt rock kolektiv Caligula's Horse in norveška hardcore zasedba Jack Dalton.

RpyrbD-jeFs

V Narodnem domu Maribor bo ob 20.30 po 13 letih ponovno nastopila eksplozivna free jazz zasedba DKV Trio iz Chicaga, ki jo sestavljajo: Hamid Drake, Kent Kessler in Ken Vandermark.

Q6Rppc9VnI

V Gala hali na Metelkovi bo ob 22.00 v okviru serialke Dub Club nastopila francoska urbana dub-elektro zasedba High Tone. DJ podpora: Slak & Selyak (Dubzilla)

b6h6PyPMLIM

Nedelja, 8. november

V SNG Drama Ljubljana bo ob 19.00 v okviru cikla Drama Akustika nastopil The Art of Duo, ki ga sestavljata saksofonist Jure Pukl in hrvaški skladatelj in pianist Matija Dedić. Na koncertu bosta izvajala avtorske skladbe in priredbe jazzovskih standardov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.