Klemen Košak

6. 11. 2015  |  Mladina 45  |  Politika

HDZ in SDS

Skupaj v boju proti »komunistom«

Zadnjo oktobrsko soboto je v zagrebški dvorani Vatroslava Lisinskega zasedalo Hrvaško nacionalno etično sodišče. Na seji so zaradi »genocida in drugih zločinov zoper hrvaški narod« obsodili Josipa Broza Tita, ki je umrl leta 1980, in sedanjega hrvaškega premiera Zorana Milanovića, ker je »vodja Titovih ideoloških naslednikov«. Sojenje je čustveno spremljalo okoli dva tisoč ljudi, med njimi tudi nekaj deset Slovencev, ki so v hrvaško glavno mesto prišli s svojimi avtomobili oziroma z avtobusom, za najem katerega naj bi se bili dogovorili prek spletnega omrežja Facebook. Pred začetkom seje so pri vhodu v dvorano pripravili shod, ki je spominjal na redne shode pred ljubljanskim okrožnim sodiščem. Med govorci na sojenju sta bila tudi poslanec SDS Franc Breznik in publicist Roman Leljak, katerega raziskovanje novejše zgodovine SDS pogosto uporabi v aktualnopolitične namene. Leljak je v Zagrebu predstavil svoje ugotovitve o Hudi Jami in o uboju hrvaškega emigranta Stjepana Crnogorca, Breznik pa je obsodbo Tita primerjal z nürnberškim sojenjem nacističnim zločincem leta 1945. Predsednika SDS Janeza Janše kljub napovedi ni bilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.