Damjana Kolar

 |  Kultura

Zaključek turneje Klubskega maratona

MeduzaleM

MeduzaleM

Po naporni turneji Klubskega maratona, ki se je začela 18. septembra in je obiskala kar 21 klubskih prizorišč, se bo danes 6. novembra ob 21.00 zaključila z velikim finalom v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bo nastopilo vseh šest letošnjih maratoncev: MeduzaleM, Muzikačaka, Persons From Porlock, nevemnevem, HAY in Haiku Garden.

Klubski maraton, ki ga organizira Radio Študent, se je v petnajstih letih uveljavil kot najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, spodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije ter predstavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki s kreativnostjo, svežino in izvirnostjo izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/223937301&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

Pestro bo tudi dogajanje na drugih prizoriščih Metelkove. Tako se nam v Klubu Gromka obeta nastop Insect Ark, ki je bil najprej solo projekt basistke in multiinštrumentalistke Dane Schechter iz Brooklyna, letos pa je s prihodom bobnarke Ashley Spungin prerasel v duo. Dana se poleg delovanja v zasedbi Angels Of Light (Swans) in lastni rockovski zasedbi Bee And Flower strastno posveča okornemu in eksperimentalnemu zvenenju, ki ga je junija zbrala na prvencu Portal/Well, ki je naletel na odlične odzive. "Odmevi in zamiki zvokov lap steel kitare se letargično zlivajo z masivnim basom, skopimi udarci bobnov ter mističnimi klaviaturami. Vsa stvar je daleč proč od tipičnega doom metala, a vendar Portal/Well poseduje nezgrešljivo turobnost, ki pred poslušalcem odslikava podobne mračne pejsaže kot nemški doom-jazzovski oligarhi Bohren & der Club Of Gore ali kak pogrebni napev Melvinsov." Kot gost bo na koncertu nastopil češki one-man band Yood.

tPP2VcQjmYo

V Gala hali bo potekala 97. edicija serialke Zeleno sonce, ki bo tokrat gostila DJ Skamroka, ki velja za dokaj neodkrit biser britanskega funk in b-boyskega gibanja. Britanski DJ je tako navdušil kultno b-boy ekipo The Bronx Boys, da so ga povabili v svoje vrste. DJ Skamrok je vinilni perverznjak, ki je nekoč slišal na ime Dj Skamz (1994-2003), v funk pa ga je ponesel zvok starošolskega hip hopa. Na odru se mu bosta pridružila še Sushi (Zeleno sonce) in DJ Udo Brenner (Zeleno sonce).

s3WY5tBLwC0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.