Pazi, Radio Študent

Ogrožata nas nestrpnost in sovražni govor, ki so ju deležni dekleta in fantje, ker so si drznili podvomiti

Na tisoče ljudi vseh starosti, ki so za seboj pustili celotna življenja, ne da bi se ozirali nazaj, beži brez oddiha, razen tistega prisilnega, ko se znajdejo pred mejami, vrati, ograjami ali kordoni specialcev v polni bojni opremi. Bežijo mimo nas, po naših poljih, cestah, pod našimi okni, v neskončnih kolonah, tiho in dostojanstveno. Ne zanimajo jih naše stvari, ne razgrajajo, ne razbijajo, ne kradejo, samo čim prej bi radi naprej. Nam, domačinom, ki so nas zmotili v rutini našega vsakdana, v naši normalnosti, ki jo jemljemo za samoumevno, in to njihovo solzno pot, te biblične prizore, opazujemo s svojih oken in balkonov, iz svojih dnevnih sob, atrijev in vrtičkov, upajoč, da gre za nekaj prehodnega, nekaj, kar bo šlo mimo, po glavah rojijo tako misli o pomoči in o usmiljenju kot tiste o drugačnosti in o tesnobi, pa tudi tiste o strahu in o sovraštvu. Strahu? Strahu pred kom? Ne more nas vendar biti strah teh ubogih, razčlovečenih ljudi, katerim smo zgolj postaja na poti, ena izmed mnogih. Tako kot pred nami turška, grška, makedonska, srbska in hrvaška. Ne zanimamo jih, niti najmanj, čim prej bi nas radi pustili za seboj in šli naprej, za svojimi sanjami, ki jih skromno sanjajo danes, potem ko so več let živeli nočno moro. Nemčija je njihov Oz, mi smo samo delček rumene ceste. Lahko bi se potrudili biti eden izmed prijetnejših postankov, eden izmed tistih, ki si ga popotnik zapomni po topli besedi, toplem obroku in suhem prenočišču. Po gostoljubju, skratka. Konceptu, ki ne bi smel biti tuj deželici, tako na gosto posejani z zvoniki, pod katerimi domačinom že stoletja berejo iz istega bestselerja, v katerem se najdejo pasusi kot denimo: »Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.