Neža Mlakar

 |  Kultura

Kje sem ostala? – predstava o demenci na platformi Kickstarter

© Janko Oven

Minuli četrtek, 3. novembra, se je začela kampanja za gledališko predstavo o demenci z naslovom Kje sem ostala (Where was I). Gre za gledališko predstavo skupine mladih slovenskih ustvarjalcev, ki se za pomoč obračajo na možnost množičnega financiranja preko platforme Kickstarter. S tem želijo ustvarjalci doprinesti k razvoju novih pristopov v gledališču in destigmatizirati možgansko bolezen. Preko Kickstarterja lahko pomagate finančno podpreti gledališko predstavo z donacijo ali prednaročilom vstopnic.

Navdih za predstavo sta režiserka Nina Šorak in dramaturginja Urša Adamič črpali iz osebne izkušnje s svojima babicama, ki ju je prav tako prizadela bolezen. Svoja ozadja iz gledališča, filozofije in biologije povezujeta predvsem z namenom ukvarjanja s socialno tematiko, z inovativnimi tehnikami pa se vključujeta tudi v Gledališče zatiranih. Pri predstavi poleg njiju sodelujejo še Aleksander Vujović kot scenograf, Pila Rusjan kot video umetnica, Janko Oven kot oblikovalec luči in Vid Vanja Vodušek kot strokovni sodelavec.

»Predstava govori o Petru (Iztok Jug Drabik), mladem moškem, in njegovi materi Juli (Marinka Štern), ki je bila diagnosticirana z napredujočo senilno demenco (Alzheimerjevo boleznijo). V svet osebe z demenco nas preko pripovedovanja zgodbe vpelje Jula, ob tem ko ujeta v cikel znotraj svojega lastnega uma zamešuje zaporedje dogodkov in pripoved vedno znova začenja, s čimer se znajde v zgodbi, ki se nikoli ne konča. V predstavi sledimo kako se glavna protagonista v novih okoliščinah soočata z vzpostavljanjem prilagoditve na drugačen način življenja, ob tem pa ohranjata ljubeč odnos. Življenje bomo zrli skozi zmedo, ki nastane ob nezmožnosti prepoznati ljudi, ki so nekomu celo življenje predstavljali steber, bodisi ko gre za starša ali njegovega otroka,« so ustvarjalci predstave opisali vsebino v izjavi za javnost.

Z donacijo ali prednaročilom vstopnic na Kickstarterju lahko podporniki omogočijo, da ustvarjalci poglobijo tematiko demence, predstavo tehnološko in kontekstualno izboljšajo, jo digitalizirajo in s tem omogočijo nadaljnje ozaveščanje o tematiki. Osrednja želja pa je, kot pravijo ustvarjalci, »obolelim z demenco z nakupom vstopnice omogočiti ogled predstave, saj naj bi umetnost na njih delovala terapevtsko«.

Predstavo si lahko ogledate:

3. 12. ob 20h, PTL - predpremiera za Kickstarter podpornike

4. 12. ob 20h, PTL - premiera

5. 12. ob 20h, PTL - ponovitev

16. 12. ob 20h, SNG Nova gorica - ponovitev

17. 12. ob 21h, Narodni dom Maribor - ponovitev

21. 12. ob 20h, Kazalište KNAP, Zagreb – ponovitev

Ustvarjalce lahko podprete z eno izmed možnosti v desnem stolpcu na Kickstarter platformi, ki je dostopna TUKAJ.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.