Damjana Kolar

 |  Kultura

26. Liffe bo odprl Družinski film Olma Omerzuja

Letošnji ljubljanski mednarodni filmski festival, ki bo potekal od 11. do 22. novembra, bo odprl Družinski film, ki je nastal v koprodukciji Češke, Slovaške, Slovenije, Nemčije in Francije. Gre za drugi celovečerec režiserja Olma Omerzuja, ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v San Sebastianu, na festivalu v Tokiu pa je prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Zgodba gledalca popelje v skrivnosti navidez povsem vsakdanje družine, načete zaradi tragičnih dogodkov.

Olmo Omerzu je leta 2011 diplomiral iz režije na praški filmski šoli FAMU. Nase je opozoril že s svojim večkrat nagrajenim prvencem Mlada noč, ki je bil leta 2012 premierno prikazan v sekciji Forum na Berlinalu. Film, ki je nastal v češko-slovenski koprodukciji, pripoveduje zgodbo o dveh mladih fantih, ki se dan po novem letu znajdeta v stanovanju, kjer sta že dva moška in ženska. Raziskuje temo otroštva, ki se odraža v svetu odraslih in obratno.

Podobno kot v prvem filmu se je Omerzu tudi tokrat lotil odnosov med otroki in odraslimi. Mož in žena s psom odideta na križarjenje, njuna najstniška otroka pa ostaneta sama doma in tako končno lahko uživata v svobodi brez nadzora staršev. Starejša hči je dovolj zrela in odgovorna, medtem ko petnajstletnega sina tarejo značilne pubertetniške težave. Potem se nekega dne starša prenehata oglašati z drugega konca sveta. Sta postala žrtvi hudega neurja? Njun pes se je, kot kaže, rešil, a se na samotnem otoku bori za preživetje …

Omerzu pravi, da se v Družinskem filmu poigrava z idejo odtujenosti znotraj družinske celice, raziskuje tudi načine za "ponovno sestavitev" družine. Zanima ga, kaj se zgodi, ko odstranimo lika kralja in kraljice iz "družinske igre šah": kateri družinski člani postanejo glavni akterji? Kako se porazdelijo vloge? Kako se odgovornost prenese na druge družinske člane? Da bi odkril vlogo, ki jo ima družina v današnji družbi, in kakšne vrednote predstavlja, dekonstruira in rekonstruira družino v različne možne funkcionalne enote.

"Zabava za vse družinske člane dobi v Družinskem filmu, zgodbi o starševski malomarnosti in mladostniški neodgovornosti, jedek priokus. Gre za film, ki naj si ga starejša in mlajša generacija ogledata raje vsaka v svoji sobi. Občinstvo, ki razume ironijo, pa bo vsekakor zelo uživalo v tej elegantni, temni in nepredvidljivi mešanici črne komedije in družinske drame, v kateri se standardni zaplet tipa "sam doma" sprevrže v napeto najhujšo možno situacijo z vseh perspektiv – celo s perspektive družinskega psa," je za Variety zapisal Guy Lodge.

Omerzuju je pri scenariju pomagal Nebojša Pop-Tasić, ki je odlično sodeloval že z Matjažem Ivanišinom pri dokumentarnem filmu Karpopotnik. Direktor fotografije je Lukas Milota, za montažo je skrbela Janka Vickova, za scenografijo Iva Nemcova, kostume je oblikovala Marjetka Kurner Kalous, zvok pa Florian Marquardt. V glavnih vlogah so nastopili Karel Roden, Vanda Hybnerova, Daniel Kadlec, Jenovefa Bokova, Eliska Krenkova, Martin Pechlat.

Film je uvrščen v tekmovalno sekcijo Perspektive, v kateri za nagrado vodomec tekmuje deset filmov mladih režiserjev. Nagrajenca bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo Zvonimir Jurić, Srđan Vuletić in Marko Naberšnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.