Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od četrtka, 12. novembra do nedelje, 15. novembra.

12. november

V Galeriji Vodnikove domačije bodo ob 19.00 odprli razstavo Bodi črka-postani beseda! Kaligrafija, tipografija in črkovne vrste na Univerzi v Ljubljani. Na razstavi del študentov ALUO, NTF in PeF so prikazani različni postopki, metode in orodja, ki so potrebni za oblikovanje pisav.

V Kinu Šiška bo ob 20.00 koncert NuYuGo! Glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava, na katerem bodo nastopili: prvaki domačega noise-rocka Nikki Louder, beograjska power surf atrakcija Threesome in makedonski elektro-rock posebneži KNNT.

ePJ5vsdErPU

8fCErZM6RJo

V Gala hali na Metelkovi bo ob 22.00 v okviru cikla Domorodni četrtki nastopila ljubljanska triphop zasedba Blu.Sine.

yhw5zlgjhOc

13. november

V Mali drami bodo ob 20.00 premierno uprizorili grenko komedijo Inventura, mlade dramatičarke Vesne Hauschild, ki se dotika najrazličnejših vidikov življenj posameznikov v starosti poznih dvajsetih, zgodnjih tridesetih let, ki so primorani svoja življenja in potrebe, v skorajda sužnjelastniškem razmerju s korporacijami in nadrejenimi strukturami, čedalje bolj podrejati zakonom kapitala. Režija: Ajda Valcl

© Peter Uhan

V MoTA Pointu bodo ob 20.00 odprli razstavo Yairja Elazarja Glotmana Teritorialna glasba: meje razpona in mikro-materialnosti. Dekonstruiran kontrabas kot objekt, ki z akustičnimi globoko frekvenčnimi brnenji gradi magičen zvočni prostor.

V Menzi pri koritu na Metelkovi bo ob 22.30 nastopila kultna beograjska psycho-punk zasedba White Rabbit Band. Predskupina: Eksodus iz Zagreba

r_9Npg2h5RI

14. november

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo ob 20.00 premiera zadnjega dela avtobiografske trilogije Ingmarja Bergmana Pogovori na štiri oči, v katerem se posveti predvsem svoji materi. Režija: Nikita Milivojević

© Marjan Mutić

V Unionski dvorani v Ljubljani bo ob 20.00 premiera gledališkega dogodka Melanholični croquis, ki izhaja iz melanholije, ki jo občutimo ob branju novele Smrt v Benetkah, nemškega klasika Thomasa Manna, po katerem je italijanski gledališki, operni in filmski režiser Luchino Visconti leta 1971 posnel istoimenski film. Z melanholijo je prežeta vsa zgodovina človeštva. Nekdaj so jo mislili filozofi, pozneje upodabljali umetniki, danes pa jo raziskujejo tudi nevrologi in kognitivni znanstveniki. Zaradi svoje nedorečenosti je bila in bo: za nekatere bolezen, za druge vir ustvarjalnega navdiha. In kako melanholijo doživljamo danes? Koncept in režija: Matej Filipčič, izbor in priredba besedil: Sonja Dular

15. november

Cankarjevem domu bo ob 20.00 koncert zasedbe Drummers of Burundi. 15-članski bobnarsko-tolkalni orkester prihaja iz majhne afriške državice, ki leži med Demokratično republiko Kongo in Tanzanijo.

V Mini teatru bo ob 20.00 literarno-glasbeni večer Horror Mundi/Groza sveta s pesnico Svetlano Makarovič in glabenikom Zlatkom Kaučičem, ki je posvečen izidu pesniške zbirke Svetlane Makarovič "V tem mrazu" (Beletrina 2015).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.