Staš Zgonik

13. 11. 2015  |  Mladina 46  |  Družba

Zdravje na obroke

Zapleteno podzemlje zdravega prehranjevanja

Škodljivost rdečega in predelanega mesa, ki jo razkrivajo epidemiološke raziskave, ni povezana z načinom vzreje živali, temveč z osnovnimi sestavinami mesa, snovmi, ki nastajajo pri toplotni obdelavi, in snovmi, ki jih uporabljajo v postopku predelave. (na fotografiji pršutarna v Langhiranu v Italiji)

Škodljivost rdečega in predelanega mesa, ki jo razkrivajo epidemiološke raziskave, ni povezana z načinom vzreje živali, temveč z osnovnimi sestavinami mesa, snovmi, ki nastajajo pri toplotni obdelavi, in snovmi, ki jih uporabljajo v postopku predelave. (na fotografiji pršutarna v Langhiranu v Italiji)
© Gettyimages

Letošnja izdaja Evropskega kodeksa za boj proti raku ključne prehranske nasvete strne v tri točke: 1. jejte veliko polnovrednih žit, stročnic, zelenjave in sadja; 2. omejite vnos visokokalorične hrane in se izogibajte sladkim pijačam; 3. izogibajte se predelanemu mesu, omejite vnos rdečega mesa in zelo slane hrane.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 3,7 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

  • Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 14 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.