Damjana Kolar

 |  Kultura

Hugo Race v Ljubljani z novim albumom

V klubu Channel Zero na Metelkovi bo 17. novembra ob 21.00 nastopil legendarni avstralski glasbenik Hugo Race, ki bo s skupino The True Spirit predstavil svoj najnovejši album "The Spirtit." Kot gost se jim bo na koncertu pridružil Chris Eckman, glasbenik iz Seattla, ki že več let živi in ustvarja v Sloveniji, poznamo pa ga predvsem kot frontmana uveljavljene ameriške zasedbe The Walkabouts, ki je bila ustanovljena leta 1983 in do leta 2005 izdala več kot petnajst albumov. V svoji karieri je sodeloval s številnimi glasbeniki, s katerimi je ustvarjal pri naslednjih projektih: Dirtmusic, Chris & Carla, Steve Wynn & The Dragon Bridge Orchestra, Willard Grant Conspiracy (z zasedbo je posnel številne albume in se jim pred kratkim pridružil kot kitarist na turneji), The Strange (sodelovanje s hrvaško zasedbo The Bambi Molesters), Host (duo z Alom Delonerjem) in The Frictions (nov projekt z glasbeniki iz zasedb Hic et Nunc in Kamerad Krivatoff).

Zasedba Hugo Race & The True Spirit je svoj prvenec “Rue Morgue Blues” izdala že davnega leta 1987, kmalu po selitvi Huga Racea v Berlin. Avstralski glasbenik je sicer pred tem deloval že v kultnih zasedbah The Wreckery (1984–1989) ter kot kitarist in vokalist pri skupini Nick Cave & The Bad Seeds (1983 -1985).

Letos je pri založbi Glitterhouse izdal že dvanajsti studijski album z naslovom "The Spirit," sicer pa njegova bogata diskografija vključuje še mnoge live izdaje ter retrospektive. V njegovi karieri se je zvrstila tudi vrsta mednarodnih sodelovanj s skupinami kot so Dirtmusic, Fatalists in Sepiatone. Navkljub dosedanjemu širokemu umetniškemu spektru različnih produkcij pa Hugo z letošnjim albumom prijetno preseneča, saj se ponovno vrača k svojim koreninam psihadelične rock cone, ali kot je zapisal londonski Melody Maker, k zgodnejšemu obdobju "industrial trance bluesa."

Na albumu “The Spirit”, ki je zadnja tri leta nastajal v domačem kraju Melbourne, kamor se je vrnil leta 2011, je sodelovala že ustaljena glasbena ekipa, s katero se je odlično ujel že na prejšnjih izdajah - Goldstreet Sessions (2003), Taoist Priests (2006) in 53rd State (2008). Najnovejši album bodo na prihajajoči evropski turneji predstavili v kompletni studijski postavi skupaj z dolgoletnim sodelavcem Chrisom Hughesom. Zasedba: Hugo Race (vokal, kitara), Michelangelo Russo (trobenta, harfa, moog, vokal, tolkala), Nico Mansy (klaviature, kitara), Brett Poliness (bobni, vokal).

DBA3WyfaBvs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.