Damjana Kolar

 |  Kultura

Pablo Picasso in njegovi sodobniki

Guernica, 1937

Guernica, 1937

V pariškem razstavišču Grand Palais je do 29. februarja 2016 na ogled razstava z naslovom Picasso.mania, ki se kronološko in tematsko osredotoča na vrhunce v karieri znamenitega španskega umetnikega in mit, ki je z leti nastal okoli njegovega imena. Različne faze Picassovega ustvarjanja so predstavljene z njegovimi najbolj značilnimi deli, kot so Avignonske gospodične, Guernica, ob njih pa so dela njegovih sodobnikov kot so Roy Lichtenstein, Andy Warhol in drugih, pa tudi dela modernih umetnikov, kot sta Maurizio Cattelan in Thomas Houseago v najrazličnejšihmedijih in tehnikah-video, slikarstvo, kiparstvo, grafika, film, fotografija, instalacija, ki se poskušajo navezati na nekatere njegove umetnine.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973), ki velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja, je skupaj z Georgesom Braqueom zasnoval kubizem, novo smer v sodobni umetnosti in postal njegov glavni predstavnik. V svojem bogatem ustvarjalnem življenju je šel skozi več različnih faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Na razstavi, ki jo je pripravilo Združenje francoskih muzejev v sodelovanju z Grand Palais, Centre Pompidou in Musée National Picasso, so zbrana dela iz Picassovega muzeja in državnega muzeja moderne umetnosti (Musée national d’art moderne) v Parizu ter dela, ki so last njegove družine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.