UREDNIŠTVO, STA

17. 11. 2015  |  Politika

Evropa uradno v vojni, tudi Slovenija

Ministrica za obrambo RS Andreja Katič

Ministrica za obrambo RS Andreja Katič
© Borut Krajnc

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je po terorističnih napadih v Parizu danes v Bruslju zaprosil ostale članice Evropske unije (EU) za vojaško pomoč. Te so, vključno s Slovenijo, privolile. V francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) bodo tako sodelovale vse članice EU, saj so obrambni ministri držav unije prošnjo francoskega obrambnega ministra soglasno podprli.

"Francija je zaprosila za pomoč v skladu s členom 42.7. Gre za člen, ki v zgodovini naše unije še ni bil uporabljen," je na novinarski konferenci v Bruslju dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

"Danes je EU prek glasov vseh držav članic soglasno izrazila najmočnejšo podporo in pripravljenost, da nudi potrebno pomoč," je pojasnila na skupni konferenci s francoskim obrambnim ministrom.

Pri členu 42.7 gre za člen pogodbe EU oz. klavzule o vzajemni obrambi, ki predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju, in to z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.

Gre za prvi primer, ko je članica unije zaprosila za uporabo tega člena, vsebinsko podobnega 5. členu severnoatlanstke pogodbe. Po navedbah virov blizu ministra je francoski minister kolegom iz držav članic unije danes dejal, da Francija v operacijah ne more delovati sama.

"Francija bi rada prosila evropske partnerke za njihovo dvostransko podporo v skladu z njihovimi zmožnostmi v boju proti Daeshu v Iraku in Siriji ter za okrepljeno vojaško sodelovanje v vseh operacijah, v katerih sodeluje Francija," je po poročanju AFP pojasnil minister.

Kot je kasneje dejala Mogherinijeva, bo Francija v prihodnjih urah in dneh v "dvostranskih stikih", v katerih bo pojasnila, kakšno pomoč in podporo potrebuje in verjame, da bo EU zagotovila "največjo močno učinkovitost v našem skupnem odgovoru".

Francoski minister je potrdil, da bo imela Francija v prihodnjih urah dvostranske pogovore z drugimi evropskimi državami. Pomoč bi bila lahko bodisi v obliki podpore francoskim letalskim napadom v Siriji, lahko pa tudi drugod, saj, kot je dejal Le Drian, Francija "ne more biti povsod ob istem času".

V Bruslju se sicer danes sestajajo obrambni ministri EU, na srečanju sodeluje tudi slovenska ministrica Andreja Katič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.