Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladinin izbor dogodkov od četrtka 19. novembra do nedelje 22. novembra.

Četrtek, 19. november

V Stari dvorani SNG Maribor bo ob 19.30 predpremiera glasbeno-scenskega projekta vokalnega gledališča Carmina Slovenica Fortuna Fauvelu ne bo par!, ki temelji na gotski alegorični pesnitvi, kjer je osrednja metafora za moralno gnilobo in dekadenco častihlepen osel. Glavni lik–Fauvel–je inkarnacija grehov, nerazumnosti, nezanesljivosti, oblastnosti, priliznjenosti. Koncept in glasbeno vodstvo: Karmina Šilec

© Dorian Šilec Petek

V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo ob 20.00 odprli razstavo japonske umetnice Ai Hasegawa "Oznanjenje," ki se ukvarja s trenutno aktualno vsebino na temo istospolnega starsevstva ter spodbujanja debat o biotehnoloških rešitvah svetovnih problemov kot so prenaseljenost, pomanjkanje hrane in človeška reprodukcija. 

Želim roditi delfina

Želim roditi delfina

V Baru Gabrijel Cerkno bo ob 21.00 koncert srbske etno-jazz-funk skupine Naked. Kot gost se jim bo na odru pridružil izraelski glasbenik  Amir Gwirtzman (saksofoni, flavta, basovski klarinet, dude, duduk).

W9B7HEXmfBI

Petek, 20. november

V UGM Studiu Maribor bodo ob 19.oo odprli pregledno razstavo kiparskih del Darka Golije z naslovom Cephalization/Oglavičenje. Umetnik uvaja novosti tako v formalnem smislu kot na ravni prezentacije: nastala so majhna, barvno pestra dela, zasnovana po meri človeka, ki povezujejo unikatnost modeliranja gline z odlivanjem kalupov oziroma pojmovanjem odtisa.

V SMG Ljubljana bo ob 19.00 premiera predstave Communitas na izpitu (epizoda Ljubljana), avtorjev Ane Vujanović in Saše Asentića. Gre za hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happeningom. Poteka v gledališču in s tem reafirmira njegovo vlogo v simbolizaciji družbenega. Vendar pa prizorišče tu postane točka javnega prostora, kjer državljani razpravljajo o bistvenih družbenih vprašanjih in ob fiktivnih situacijah razmišljajo o mogoči prihodnosti družbe.

© Nataša Murge Savić

V Dvorani novomeške pomladi bodo ob 20.00 premierno uprizorili predstavo Antoina de Saint-Exupérya Veter, pesek in zvezde, ki ni romantična saga o pilotih, ki so s poštnimi pošiljkami postavljali rekorde in širili obzorja, temveč dramatična predstava o nomadih in o žrtvah, o vodi in o nafti, o slutnji fašizma in o želji po ljubezni. Režija in koreografija: Iztok Kovač

© Miha Fras

V ljubljanski Cvetličarni bo ob 22.00 koncert kultne hrvaške punk rock skupine Hladno pivo, ki bo predstavila zadnji album "Dani zatvorenih vrata."

uFQIPl5kT-k

Sobota, 21. november

V Cankarjevem domu v Ljubljani se bo ob 19.30 s podelitvijo nagrad in projekcijo filma Moja mama v režiji italijanskega mojstra Nannija Morettija zaključil 26. Liffe.

V Gali hali na Metelkovi bo ob 22.00 v okviru cikla Hrupni večeri koncert nemške skupine Die Nerven in srbske skupine Straight Mickey And The Boyz.

DYRKSvgrXx0

Nedelja, 22. november

V SNG Drama Ljubljana bo ob 19.00 v okviru cikla Drama Akustika nastopila skupina Moonlight Sky. Gostje: Jan Sever (klavir), Goran Bojčevski (pihala), Marko Hatlak (harmonika)

© Bojan Stepančič

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.