Podpisi: Manca Jurca, Teja Bakše, Laura Radešič, Emy Poljanšek, Mateja Mlinarič, Melisa Baranja, Katja Melavc, Emina Kamerić, Špela Breceljnik, Kaja Bat, Tjaša Štrekelj, Katarina Stanič, Angelika Čeh, Katja Malus, Teja Mervar, Kaja Plavčak, Andreja Ošlaj, Marija Lampe, Sabina Sejfić, Tjaša Franko,Nuša Černe, Katja Gartnar, Monika Kmetec, Domen Pokorn, Lea Gregorka, Tina Lapajne, Maja Gorjanec, Tina Črne, Tjaša Tušek, Barbara Zlatnar, Lara Mestnik, Nina Karmelj, Špela Potokar, Janja Lenartič, Lara Sedej, Natalija Čepin, Saša Kristan, Andrej Miklavčič, Tomo Novosel, Pika Potočnik, Sanja Galonja, Maja Doler, Nataša Gartnar, Zala Falež, Petra Tekavc, Tjaša Dolgan, Urška Mikolič, Iris Dežman, doc. dr. Jelka Zorn, Nina Černe, Anja Petrič, Kaja Deržič, Lara Železen, Aneja Čeh, Ines Zorec, Špela Modic, Nea Černigoj, Patricija Vidonja, Natalija Štern, Mojca Šoba, Klavdija Koražija, Maja Grum, Aleš Žnidar, Petra Jalšovec, Ana Dobrajc, Vida Fućak, Tamara Kovačevič, Urška Remic, Lorena Jenšterle, Katja Kolarič, Maja Poljak, Tina Mirošič, Michelle Risman, Katja Rogan, Vanja Švajger, Urška Janc, Miha Divjak, Neža Stegovec,Eva Medved, Sara Rodman, Irena Grmek, Maša Žugelj, Ana Pančur, Špela Selan, Sabina Zajec, Peter Srebrnič, Tadeja Simčič, red. prof. dr. Darja Zaviršek, Katja Dragan, Silvija Roman, Ema Lavric, Lea Rojec, Laura Orel, Ana Nekić, Nika Bizalj, Tajda Markeš, Hanah Karba, Rebeka Govek, Nika Stefanišin, Jošt Cafuta Maček, Kristina Majcen, Dino Černivec, Gašper Ločičnik, Tina Čuk, Anja Koren, Katarina Bogataj, Tina Šendlinger, Vida Vincek, Vlasta Potočnik, Manca Kravanja, Anita Kodila, Jelka Šušmelj, Tina Marš, Matic Podgrajšek, Maruša Smolič, Melisa Spruk, Petra Žalik, Tjaša Kozorog, Nina Pozelnik, Mihaela Kukolj, Darja Caserman, Maja Likar, Maja Grden, Jerneja Kopavnik, Ines Mulec, Anja Brežnik,Darja Brglez, Mateja Vončina, Barbara Ambrožič, Neža Barle, Laura Fajković, Meri Rožac, Tea Martinović, doc.dr. Mojca Urek, Martina Stojnić, Anže Trček, Pavla Mrkun, Ana Špan, Manca Posega, Nastja Kikec, Megi Kogoj, Simona Nahtigal, Sara Lavtižar, Lili Zupančič, Aida Hajdarević, Maja Hodošček, Anja Zeko, Nika Vukša, As. Natalija Djoković …

 |  Mladina 48  |  Pisma bralcev

Javno pojasnilo o domnevni zlorabi fakultetnega prostora v primeru bližajočega se referenduma

Spoštovani!

Dne 12.11.2015, je bilo na spletnem portalu www.24kul.si objavljeno sporočilo domnevne skupine posameznikov in posameznic, ki se je širilo po družabnih omrežjih in ga je po omenjenem portalu povzel tudi Radio Ognjišče ter nova24tv.si. V njem so bili po našem mnenju navedeni neresnični podatki o zlorabi fakultetnega prostora na Fakulteti za socialno delo na Univerzi v Ljubljani in kršenju človekovih pravic v primeru bližajočega se družinskega referenduma. Bodoče socialne delavke in delavci, ki študiramo na omenjeni fakulteti, želimo obvestiti javnost, da je naša bistvena naloga biti zagovornik vseh ljudi, tudi manjšin in marginaliziranih skupin. Podpiramo uveljavitev Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih parov s heterospolnimi.

Mnenje določenih študentk in študentov ne odraža mnenje večine, ki s pridobljenim strokovnim znanjem zagovarjamo vse družine, v katerih sta prisotna ljubezen in spoštovanje.

S strani strokovnega osebja in predavateljev na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani, nismo bili nikoli nagovorjeni k t.i. »bojkotu referenduma«, kot je navedeno v objavljenemu pismu na portalu 24.kul. Poleg tega se nam ni bilo nikoli potrebno na izpitih opredeljevati glede katerihkoli osebnih vprašanj.

Zavračamo trditev, da smo na kateremkoli izpitu morali opredeliti svoje stališče glede referenduma. Delo socialnih delavk in delavcev je, da se zavzemamo za pravičen in enakopraven položaj vseh, ne glede na njihovo pripadnost določeni marginalizirani skupini, v tem primeru istospolnih skupnosti. Pri našem delu se srečujemo z različnimi skupinami ljudi, ki doživljajo različno družbeno izključenost, zato nas želijo na fakulteti tekom študija pripraviti na to. Vprašanja niso »zavita pod vprašanji o pravicah manjšin in raznih skupinah«, temveč konkretizirajo probleme različnih ljudi, s katerimi se bomo srečevali pri našem delu. Vprašanja so konkretna in zahtevajo odgovore zgolj na znanje iz učnega načrta, ki je tudi temu primerno ovrednoteno.

Poudarjeno naj bo, da je prostor za pogovor in deljenje različnih mnenj vedno odprt in celo zaželen, tako med študentkami, študenti, kot predavatelji.

Kot odgovor na objavljeno pismo se je oblikovala delovna skupina študentk 4. letnika socialnega dela: Študentke za dialog. Želimo se osebno odzvati na nastalo situacijo in v ta namen v začetku decembra organiziramo dve okrogli mizi na temo dostopnosti in varnega prostora za deljenje mnenj ter etičnost v socialnem delu. S tem bi želele med študenti in študentkami vzpostaviti odprt dialog, med katerim bi lahko vsakdo podelil svoje mnenje, predvsem pa je naš cilj, da bi se med nami razvil odprt prostor za sodelovanje in učenje.

Na objavljeno pismo se je odzvala tudi asistentka pri predmetu Epistemologija socialnega dela in svoje vaje po dogodku namenila razpravljanju o tej tematiki.

Lepo Vas pozdravljamo,

Delovna skupina Študentke za dialog, s podporo Študentskega sveta Fakultete za socialno delo, Študentske organizacije Fakultete za socialno delo, Društva Premik in Pomurskega društva za krepitev socialnega dela

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.