Damjana Kolar

 |  Kultura

Portret odpisane generacije

V slovenskih kinematografih je na ogled srbska drama Srednješolci v režiji Stevana Filipovića, v središču katere je pereča tematika odtujenosti mladih kot posledica sodobne tehnologije ter metafora ssrednje šole kot sodobne družbe, ki jo močno zaznamujejo nacionalizem, homofobija in stanovska diskriminacija. Film, ki je na letošnjem puljskem festivalu prejel nagrado za najboljši celovečerni film, se osredotoča na današnjo mladino in šolski sistem po digitalni revoluciji. Prikazuje zgodbo o profesorici zgodovine, ki dijake prisilno zaklene v šolo. V zgolj eni noči so se mladostniki namreč primorani otresti vseh tehnoloških pomagal ter se iz oči v oči srečati tako sami s seboj kot tudi z ljudmi okoli sebe.

Olja je mlada in entuziastična profesorica zgodovine, ki želi z alternativnimi učnimi prijemi prebuditi apatične in venomer v zaslone zazrte učence. Poročena je s slikarjem Uglješo, čigar zadnja provokativna razstava je dodobra razburila javnost in srbske nacionaliste. Prav zaradi te razstave Oljo nekega večera napade skupina zamaskiranih huliganov, video posnetek njihovega objestnega dejanja pa pristane na YouTubu. Naslednji dan profesorica zgroženo ugotovi, da za napadom stoji eden od njenih učencev, a nihče noče prevzeti odgovornosti. Zato se v afektu odloči za radikalen ukrep–celotnemu razredu zapleni telefone ter jim zagrozi s klicanjem policije, če ne bodo sami odkrili in prijavili krivca. Namesto odhoda na načrtovano ekskurzijo tako dijaki ostanejo zaklenjeni v šoli. 

Ker nimajo niti telefonov niti dostopa do interneta, morajo pripadniki vseh skupin v razredu–od športnikov in lepotic do piflarjev in alternativcev–prvič v življenju sodelovati, da bi našli rešitev. Nekateri padejo v paniko, drugi skušajo vzpostaviti red, tretji v situaciji vidijo priložnost za zabavo, četrti pa imajo veliko večje težave … V zgolj eni noči, ki bo spremenila vse, se bodo rodile nove ljubezni, prebudila stara sovraštva in razkrile skrbno varovane skrivnosti.

Po besedah režiserja gledalci vstopimo globoko v Oljino intimo-spremljamo njen pogovor s prijateljicami, sledimo ji v klub, z njo preživimo napad huliganov in vse, kar sledi, da bi v nekem trenutku (po zaklenitvi učencev) ostali "sami" s tistimi strašljivimi bitji. A iz brezobličnega kupa mladostnikov začnejo zelo kmalu izstopati posamezniki s svojimi edinstvenimi zgodbami, ljubeznimi in strahovi. V njihovi družbi poskušamo pazljivo zrušiti stereotipe, ki jih porajajo njihove pojave.

V filmu, ki se navdihuje pri kultni uspešnici Breakfast Club iz leta 1985, igrajo: Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović, Slaven Došlo, Nikola Glišić, Milica Majkić, Gorica Regodić, Darko Ivić, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Matea Milosavljević.

ie8tFASxc2Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.