Skriti junaki vojne

Partizansko zdravstvo in sanitetna služba sta bila kljub izjemno težkim razmeram organizirana vrhunsko in ji pri drugih odporniških gibanjih v Jugoslaviji in tudi v Evropi le stežka najdemo primerjavo.

Pred partizansko porodnišnico Spodnji Hrastnik: dr. Metod Mikuž, neznani ženski, Marija Jeras z novorojenčkom in dr. Bogdan Brecelj leta 1944

Pred partizansko porodnišnico Spodnji Hrastnik: dr. Metod Mikuž, neznani ženski, Marija Jeras z novorojenčkom in dr. Bogdan Brecelj leta 1944
© Arhiv MNZS, fotograf Janez Miličinski - Peter

Zdravnice in zdravniki, študentke in študenti medicine in sanitetno osebje so med vojno doživljali zelo različne usode in skoraj vsaka bi si zaslužila literarni opis ali filmsko upodobitev. Od partizanskih zdravnic sta širši javnosti verjetno še vedno znani dr. Franja Bojc, ki je vodila najbolj znano bolnišnico Franja, in dr. Pavla Jerina Lah, ki je vodila bolnišnico Pavlo, pa tudi dr. Božena Ravnihar in Zoja Konjajev, ki je v partizane odšla še kot študentka medicine.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.