Damjana Kolar

 |  Kultura

Praznik za ljubitelje animacije

Mala iz ribarnice

Mala iz ribarnice

V Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Moderni galeriji bo med 7. in 13. decembrom potekal 12. mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem bodo prikazali 411 filmov, od tega 6 celovečercev. Na festival se je uvrstilo tudi 17 slovenskih avtorjev. V ospredju bo tokrat retrospektiva animiranega dokumentarnega filma, letošnji rezidenčni avtor pa je nizozemski  umetnik in filmski ustvarjalec Rosto. Festival bo odprla posebna 3D stereoskopska projekcija petih filmov, med katerimi bosta tudi dva arhivska dragulja Normana McLarna.

Animateka bo tudi letos predstavila bogat program filmov iz Vzhodne in Srednje Evrope. Za nagrado občinstva, ki jo podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma, in veliko nagrado mednarodne žirije 2 koluta, se poteguje 36 avtorskih kratkih animiranih filmov. O nagradah bo letos odločala mednarodna žirija v sestavi: Rosto, Anet ter Horst (Niz), Julie Roy (Kan), Robert Morgan (VB) in Jean-Luc Slock (Bel). Med programi žirantov programski direktor Igor Prassel še posebej izpostavlja retrospektivi Rosta in Roberta Morgana, ki s svojima avtorskima vizijama ustvarjata samosvoj žanr na meji med fantastiko in grozljivko.

V Evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov v štirih programih predstavljajo kar 58 odličnih evropskih študentskih animacij, ki se bodo potegovale za nagrado za evropski študentski film. Festivalsko uspešnico Svetovni jagodni izbor, selekcijo odličnih kratkometražnih animiranih filmov iz festivalske sezone 2014–2015, letos znova predstavljajo v štirih programih. Poleg štirih tekmovalnih programov kratkih animiranih filmov, bodo v sklopu Družinski Slon na sporedu tudi Slonova panorama v dveh programih, program kanadskih draguljev iz arhiva NFB, program nizozemskih sodobnih animacij za družine in Kinobalonova premiera novega celovečernega animiranega filma irskega avtorja Tomma Moora Pesem morja. Na ogled bo tudi nova uspešnica francoskega studia Folimage Fantomski deček.

Za odrasle bodo predvajali zgodovinsko dramo brazilskega režiserja Luiza Bolognesija Zgodba o ljubezni in jezi, ki je prejela nagrado za najboljši celovečerec na festivalu v Annecyju, lutkovno animirano priredbo Andersenove klasike Mala iz ribarnice v režiji češkega mojstra Jana Baleja. V sklopu retrospektive animirani dokumentarni film bo na ogled Čarobna gora romunske režiserke Ance Damian, biografija poljskega disidenta, ki se je v Afganistanu na strani Massoudove vojske boril proti Sovjetski zvezi, in animirano-dokumentarni intervju z lingvistom in političnim aktivistom Noamom Chomskim Ali je veliki človek srečen? v režiji kontroverznega francoskega avtorja Michela Gondryja.

Med posebnimi predstavitvami se bodo letos na Animateki, ob obsežni retrospektivi animiranega dokumentarnega filma in žgečkljivih vsebinah v tematskih programih Seks in erotika v animiranem filmu ter Preseganje spolov v animiranem filmu, zvrstili še naslednji programi: retrospektiva albanskega komunističnega animiranega filma, program 'Cartoon d’Or 2015', predstavitev najboljših sodobnih francoskih študentskih animiranih filmov in še posebej bogat program predavanj Odprta platforma v Kinodvorovi Kavarni. V spremljevalnem programu poleg razstav nizozemskih umetnikov Rosta in Hana Hoogerbruggeja, pripravljajo tudi animirane zabave in koncert avdio-vizualnega kolektiva Your Gay Thoughts. V okviru Animateka Pro pa okrogli mizi o animiranem dokumentarnem filmu, o animiranem  filmu na Nizozemskem ter predavanje z animatorjem Michaelom Carringtonom o nastanku filma Mala iz ribarnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.