Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 10. do 13. decembra.

Četrtek, 10. december

V Galeriji Visconti Fine Art v Ljubljani bodo ob 19.00 odprli razstavo z naslovom "Črno-Belo/Temno-Svetlo," na kateri bodo predstavljena originalna dela Marca Chagala, Salvadorja Dalija, Pabla Picassa, Joana Miroja, Victorja Vasarelyja, Andyja Warhola, IRWIN...

© Andy Warhol

V Menzi pri koritu na Metelkovi se bo ob 20.00 začel festival Kantfest Retrovizor, na katerem bodo nastopili: Marko Brecelj, Xenia Jus, Škaf Dani Kavaš & Tovariš Strmoglavljen, Viki Baba, Toxsick, Davor Matošević (BIH), DIV-Dečak iz vode (Hr).

9bbUL2yXR5Y

V SNG Nova Gorica bo ob 20.00 premiera predstave Ivana Cankarja Lepa Vida, ki je nastala v koprodukciji s PG Kranj in SSG Trst. Gre za eno največjih slovenskih besedil in mitov o hrepenenju in ljudeh na socialnem robu. Režija: Miha Nemec

© Urška Boljkovac

V Dvorani Gustaf Maribor bo ob 20.30 nastopil ljubljanski avdio-vizualni kolektiv Your Gay Thoughts, ki bo januarja 2016 pri kanadski založbi King Deluxe izdal svoj prvi album The Watercolors.

dk2JTkDnV2c

Petek, 11. december

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Grad Fužine) bodo ob 20.00 odprli razstavo Design (Dis)ability-Modno oblikovanje in gibalna oviranost, na kateri je predstavljen en izdelek ter sedem prototipov oblačil in modnih dodatkov, ki so nastali v dvoletnem razvojnem procesu. Sodelujejo: Evrim Büyükaslan, Hedvig af Ekenstam, Levi Goldman, Linda Ogrizek, Magdalena Orasche, Maja Šimunović, Dejan Tašner, Petja Zorec in Jensin Elaine Wallace

V Kinu Šiška bo ob 21.00 v okviru serialke Indekš lekcija ponovno nastopil energični danski elektro-pop duo Rangleklods, ki bo predstavil najnovejši album "Straitjacket." Predskupina: Liamere

ucvLOc94dUY

Sobota, 12. december

V Studiu Vitkar v Ljubljani bo ob 20.00 premiera plesne predstave Korak v produkciji skupine Bitnamuun, ki odslikava in problematizira družbeno-politične teme, ki so trenutno zelo aktualne pri nas ter jih naslavlja preko dialoga med fizikalnostjo, plesnostjo in živo analogno projekcijo, Zvočna slika tudi vključuje terenske avdio posnetke, ki so bili pridobljeni pred kratkim v registracijskih centrih za begunce, ter jih tako postavlja v nov unikaten kontekst. Predstava se navezuje in odraža ne samo konkretno družbeno-politično problematiko, ampak raziskuje in postavlja na oder tudi raziskavo socialne koreografije.

V Baru Gabrijel Cerkno bo ob 21.00 nastopila črnomaljska stoner rock skupina Broken Lock, ki letos praznuje 20 let delovanja. Predstavila bo svoj četrti album "Unicorns We All Chase."

g7OfUML_3yM

V Klubu Gromka na Metelkovi bo ob 21.00 v okviru cikla Defonija nastopila avstrijska zasedba Radian, ki išče nove poti med post rockom in elektronsko glasbo.

cgwGzzXa65M

Nedelja, 13. december

V Hiši sanjajočih knjig Ljubljani bodo ob 20.00 predstavili prvi roman novinarja Erika Valenčiča "Sence ne gorijo." Gre za fiktivno zgodbo o skupini mladih prijateljev, ki jih močno povezujejo uporniški ideali proti sodobnemu kapitalističnemu sistemu. Z avtorjem se bo pogovarjal Miha Šalehar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.