Stanka Prodnik Božič

11. 12. 2015  |  Mladina 50  |  Kultura  |  TV

Informativni mrk

Ukinjanje pravice vedeti

Z novim letom konec Epiloga

Z novim letom konec Epiloga
© POP TV

Novo leto tako na nacionalki kot na vodilni komercialki prinaša skrb zbujajoče spremembe. POP TV ukinja oddajo Epilog, ki predstavlja verjetno najboljšo vsebino, kar jih v populistični hiši proizvajajo ta hip. Baje naj bi informativno in preiskovalnonovinarsko vrzel, ki bo s tem nedvomno nastala, zapolnjevali v oddaji 24 ur. Saj ne mislijo resno?

Razlog za ukinitev ostaja skrivnost. Ker živimo v časih, ko so žajfnice pomembnejše od raziskovanja in preizpraševanja resnic, so zaradi nove telenovele Usodno vino v sezoni, ki se je izkazala za njegovo zadnjo, Epilog predvajali kasneje, ob pol enajstih zvečer. Čeprav naj bi se izkazalo, da je imel v bivšem terminu večjo gledanost kot zdaj žajfnica, in čeprav je tudi zdaj poskrbel za dvig gledanosti poznovečernega termina, ga to ni rešilo.

Mogoče je bilo usodno ime, zato, nomen est omen, epilog Epiloga. Ali pa pretencioznost, saj televizijsko brskanje po senu, v katerem se skrivajo igle resnice, redko pripelje do epiloga. Se pa med izkopavanjem razkrivajo stvari, ki gredo marsikomu v nos. Morda v tem grmu tiči Vrabec, se pravi, zajec. Generalni direktor Pavel Vrabec, ki so ga na konferenci SEMPL pravkar okronali za medijskega menedžerja leta, že ve.

Tudi direktorica javne televizije Ljerka Bizilj enostavno ve. Za otroke gre, zato bi morali dnevna poročila za otroke Infodrom po njenem ustvarjati samo otroci in gledati samo otroci. Z januarjem bo poročila za otroke in mlade ukinila – pa čeprav trajajo vsega skupaj osem minut! –, ker jih po njenem gleda preveč odraslih otrok, zlasti tistih nad 55. letom, ki jim bo to odslej dovolila le še enkrat na teden. Še dobro, da obstajajo in ostajajo Firbcologi. Starše, stare starše in ostale odrasle pozivamo, da jih ne gledajo, sicer jih bo Biziljeva prisiljena ukiniti.

Ali se Biziljeva samo dela ali pa ji res še ni padlo na pamet, da mladi tudi televizijske vsebine večinoma spremljajo prek spleta, takrat, ko jim najbolj ustreza, in da raje kot prek RTV-arhiva na portalu MMC, kjer dostikrat prihaja do tehničnih težav, tudi Infodrom gledajo prek strani You Tube. Dvomimo, da so tam več kot 10.000 ogledov, kolikor jih ima nemalo prispevkov Infodroma, priklikali upokojenci.

Če ste na TV Slovenija ta teden pogrešali Manco Košir, jo boste tudi naslednji teden. Ker se je Koširjeva javno zavzela za pravice istospolno usmerjenih oseb in se vključila v kampanjo, do referenduma ne sme voditi svoje oddaje na javni televiziji. Zaradi enakih razlogov je začasno suspendiran tudi voditelj oddaj Avtomobilnost in Dobro jutro David Urankar. Ker gre za otroke, jo je za podoben »prekršek« precej bolje odnesel Pavle Ravnohrib, voditelj otroškega kviza Male sive celice. Teh kazensko ne bodo predvajali le na predreferendumsko soboto, v času predvolilnega molka. Ravnohrib je glas posodil neznanemu naročniku filmčka proti vsem družinam in s tem proti pravicam istospolno usmerjenih oseb.

Dokaz več, da zato vsi, tudi otroci nujno potrebujemo resne informativne oddaje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.