Damjana Kolar

 |  Kultura

Beneški arhitekturni bienale za večjo kakovost bivanja za vse ljudi

Na 15. beneškem arhitekturnem bienalu, ki bo potekal od 28. maja do 26. novembra 2016, bo Slovenijo zastopal Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Komisar Matevž Čelik se je odločil, da skladno s temo bienala Poročila s fronte (Reporting from the Front), katere cilj je prikazati prizadevanja arhitektov za večjo kakovost bivanja za vse ljudi, da za kustosa slovenske predstavitve na bienalu imenuje mednarodno priznana arhitekta, pedagoga in kustosa Tino Gregorič in Aljošo Dekleva. Predstavila se bosta z instalacijo Home@Arsenale, ki bo odražala značilnosti delovanja Dekleva Gregorič arhitektov: razmišljanje in ustvarjanje arhitekture s poudarkom na njeni družbeni vlogi, materialni manifestaciji in arhitekturni zapuščini.

V delu Tine Gregorič in Aljoše Dekleva izstopajo projekti, kjer iz specifičnih in omejenih prostorskih pogojev iztisneta maksimalno kakovostne pogoje za bivanje. Predstavitev Slovenije na bienalu sta naslovila Dom v Arzenalu (Home@Arsenale) in zasnovala koncept bivanjske strukture, ki bo v času bienala delovala kot platforma za raziskovanje pojmov dom in bivanje. Arhitekta bosta k sodelovanju povabila vrsto domačih in mednarodnih arhitektov, arhitekturnih in oblikovalskih kritikov ter aktivistov z različnimi kulturnimi ozadji, ki bodo s svojimi idejami naselili to bivanjsko strukturo in tako prispevali k izgradnji kolektivne knjižnice znanja.

"Bivanjske strukture predstavljajo naše prevladujoče okolje. Že od začetka človeštva gradijo naše svetove in izpolnjujejo osnove človeške eksistence. Pa vendar bi moral biti njihov cilj več kot le zagotavljanje obstoja, zagotavljati bi morale pogoje za vredno življenje. V času poudarjene in razširjene mobilnosti današnje informacijsko naravnane družbe pojem doma ponovno potrebuje premislek. Kaj opredeljuje dom danes, ko je lahko vsakdo ves čas povsod povezan z vsemi? Je dom tam, kjer je knjižnica ali je knjižnica tam, kjer je dom?,” pravita Tina Gregorič in Aljoša Dekleva.

Kustos bienala bo čilenski arhitekt Alejandro Aravena. Razstava z naslovom Reporting from the Front vabi sodelujoče, da raziščejo, kje in kako potekajo frontne črte sodobne arhitekture. Frontne črte Aravena razume kot meje možnega, zato si na razstavi želi "poročila o bitkah, ki jih bijejo arhitekti, da bi dosegli večjo kvalitetno življenja za vse svetovno prebivalstvo."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.