Spoštovano uredništvo!

Prebral sem članek Delati bo treba precej dalj od upokojitvene starosti in se odločil, da se enkrat le oglasim. Enainštirideset (41!) let sem plačeval prispevke za pokojnino in pridno so se zbirali na računih pokojninskega sklada bivše in nove države. Bilo  jih je že nominalno dovolj za normalno uživanje v dneh upokojitve. Pri pridnem obračanju denarja pa bi se morala vsota še (kot je bilo tako lepo slišati frazni košček stavkov: oplemenititi, ji ustvariti »dodano vrednost«, jo vložiti v donosne dejavnosti, itd.) povečati. Tudi moji generacijsko primerljivi zaposleni so počeli enako. Ni bilo skrbi, da nebi imeli dovolj lastnih sredstev za življenje po šestdesetem.

Zbrana sredstva v času bivše domovine so se prenesla tudi na račune nove slovenske države. Dovolj bi jih moralo biti za nas, ki smo delali 40 in več let. Toda kar naenkrat (po osamosvojitvi, ki sem jo odločno podprl in v resnici čakal drugo Švico – ne »švicanja« za nič plačila) slišim po medijih, da mladi delajo za nas in morajo velik del svoje plače dati za našo pokojnino. In da tega ne bodo več počeli, naj kar starčki delajo do smrti. Pozabili so, da so se šolali za denar, ki smo ga poleg pokojninskega dinarčka dajali na račune šolskega sistema, da so živeli zdravi zaradi našega plačevanja v zdravstveni sistem. Pozabili so, da bi bili že od rojstva zapisani revščini, hlapčevanju in izseljevanju, če nebi starčki prej pridno delali in vzdrževali vse tisto, kar je bilo takrat potrebno vzdrževati (tudi tisto, kar je bilo v devetdesetih in še potem možno vrniti ali pošteno odplačati nekdanjim lastnikom, pretežno v dobrem stanju in vrednosti …). Še sedaj je nekaj ostankov, ki se jih bo lahko prodalo in s kupnino nadomestilo prihodke nesposobni državi in nesposobnim tistim, ki baje »delajo za nas«. Žal tudi prodajati ne znajo.

Čudim se in čudim. In slišim, da je menda moj (naš) denar iz pokojninskega sklada nekdo nakazal v tujino in v skladu ni ostalo nič. Novinarji so to pisali prvi …, če me spomin ne vara, ker sem že v letih.

Raje kot podaljševati muko starčkom in odjedati kruh mladim - nekateri so pridni, zagnani, sposobni in skratka vredni prevzeti vajeti, ki smo jih pletli starčki - naj vendar kdo ugotovi, kam je ta denar zares odšel. Ugotovi, kdo je to posredno in neposredno izvršil. Vem, da je vse »zakonito« in zato neizterljivo, zastarano … A povejte nam imena tistih, ki so tipkali številke računov in pritisnili »enter«, da je denar odplaval ….. Bomo že uredili, da bo prav … Ali pa samo vedeli, da je to, kar pravim, res.

Do takrat, ko se jih »ne najde« in imenuje, pa pustite nas, upokojence, ki smo svoj denar naložili na račune te države in jih praktično s krajo izgubili, da v miru uživamo to polovico upravičenega zneska pokojnine in nehajte nas j….i! Tudi nam lahko kdaj prekipi. Vsi, ki za nič dela dobijo plače in ki izključno za kritiziranje delovnega dela družbe in za iskanje ter vrivanje raznih političnih zdrah med nas, preproste ljudi, ki temu pridno nasedamo, dobivajo plačila ali plačo, naj dajo od svojih plačil in plač malo več za to, da ne bo takih, ki morajo zaradi neupravičene revščine upravičeno jamrati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.