Damjana Kolar

 |  Kultura

Kratki filmi za najdaljšo noč v letu

Slovenija se na pobudo Slovenskega filmskega centra 21. decembra 2015 že drugič pridružuje mednarodnemu dogodku, na katerem bodo filmski ustvarjalci in prikazovalci izpostavili pomen kratkih filmov.

Noč kratkih filmov postavlja kratko formo v ospredje, ter jo predstavlja kot samostojno stvaritev. Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, kajti to je pravi trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek poteka v več kot petdesetih državah po vsem svetu. Osrednji dogodek 2. Noči kratkih filmov bo potekal v Slovenski kinoteki v Ljubljani, praznovanje pa bo potekalp tudi v petnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji.

Letos se dogodku pridružuje tudi RTV Slovenija s predvajanjem kratkih filmov na svojem programu, prav tako pa bo prvič možen ogled nekaterih filmov preko Vimeo kanala Slovenskega filmskega centra. Novost letošnje noči je širitev dogodka tudi v druge prostore, ki niso izključno filmski, saj letos sodeluje tudi SCCA–Ljubljana, ki bo predstavil izbor del s Postaje DIVA z naslovom Z vsako minuto več časa, ki ga je pripravil Miha Kelemina. Video dela 17 avtoric in avtorjev prikazujejo raznoliko rabo video jezika. Gledalci si bodo lahko ogledali raznolike in kakovostne programske sklope-vse od klasikov, študentskih filmov, animiranih filmov za otroke kot tudi odrasle-do nagrajencev letošnjega 18. Festivala slovenskega filma in Festivala kratkih Kraken.

Slovenski filmski center je tudi letos k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film. Noč kratkih filmov z letošnjo izdajo postaja tradicionalni poklon kratkemu filmu, dogodek pa bo tudi letos brezplačen.

Program si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.