Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Pamflet

Župan 10 odstotkov

Dežela najvišje tolerance do prepoznane korupcije

Kriminalisti so včeraj zadržali premiera Mira Cerarja ml., potem ko so skozi skrite prisluhe dobili dokaze, da od vsakega posla, ki ga podpiše vlada, pobere deset odstotkov provizije. Tako pri razvpiti žici, novem mega računalniku, pri obnovi regionalnih cest in pri skakalnem centru Planica. ???? Jasno, v državi bi zavladalo izredno stanje, protesti, politični nastopi, mediji bi brez usmiljenja tolkli po silni korupciji - saj smo v mafijski državi!

Uvod je kajpak izmišljen, nič od tega ne drži. Razen, da bi bila toleranca javnosti, politike in medijev do takšnih zlo del nična. Nikakor ne bi poslušali tipa izjav: ne moremo soditi po policijskih preiskavah, počakati moramo na konec procesa, na pravnomočno sodbo, dotlej pa naj premier mirno vlada.

Pred leti smo imeli sodni proces proti Janezu Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, in ki zaradi obtožb ni odstopil. Zgodovina je medtem pokazala, da so vse sodbe zoper njega protiustavne, pa tudi v njegovi zadevi kot taki ni bilo nikakršnih dokazov ne evidenc o denarjih pri njem, dokaz je bila le meglena obljuba, ki da jo je dal, pri čemer ta, ki naj bi obljubo prejel, tega sploh ni potrdil.

Skratka, če kriminalisti postrežejo s podatkom, kakšne podkupnine, od koga, kje in zakaj jih je politik prejemal, je to atomska bomba, ki zruši družbeno tkivo. In še toliko bolj, če navkljub temu ostane na položaju. Kaj naj si mislijo državljani o vseh prihodnjih vladnih poslih, če je primus tako resno obtožen korupcije?

In točno to se je minuli teden zgodilo resda na občinski ravni. Kriminalisti so zadržali ljubljanskega župana Zorana Jankovića na podlagi skrivnega prisluškovanja, drugega opazovanja in pričevanj. Nekdanji lastnik CPL Ranko Mimović naj bi mu plačeval po 10 odstotkov od poslov, ki jih je sklenil z občino, župan Janković naj bi spolne usluge farmacevtki poplačal z redno službo v Ljubljanskih lekarnah in župan naj bi interveniral in dal popraviti javni razpis na željo enega izmed gradbenih podjetij.

Horror!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A župan še naprej veselo načeluje občini. Že leta ta rubrika spremlja nenavadnosti gradbenih poslov v glavnem mestu. Ko so v Tivoliju na novo asfaltirali parkirišče, je bil mestni proračun ob milijon. Za obnovo navadne Ribje brvi so plačali v zlatu oz. 660 tisočakov. Popravek Cankarjevega nabrežja za milijonček, nove ploščice na Trgu republike skoraj za 4 milijone, podobno zaljšanje Slovenske ceste. Ko so uredili parkirišča na Viču, je bila cena za asfaltiranje po kvadratnem metru tako visoka kot za meter zgrajene garažne hiše. Celo ureditev navadnih vrtičkov dosega rekordne cene v Evropi. Medtem ko so v Mariboru, takrat kulturni prestolnici Evropi, prepustili meščanom teritorije, na katerih so si ti postavili zgledne skupinske vrtove, je pod Jankovićem prenos mestne zemlje iz primera do primera dosegal nove rekorde. Nekaj, kar se drugod zgodi brezplačno, v Ljubljani doživi nezaslišani stampedo. V Štepanjskem naselju je prenos mestnega zemljišča na vrtičkarje stal 90 tisočakov, v Dravljah 130, v Savljah pa je dosegel novi vrh pri 164 tisočakih.

Računsko sodišče (RS), ki naj bi bdelo nad smotrno porabo javnega denarja, v primeru Ljubljane ni odkrilo zlorab. Njegov prejšnji predsednik Igor Šoltes je Jankoviću po prvi izvolitvi v lokalnem glasilu Ljubljana celo izrekel pravo hvalnico. Ravno te dni je (RS) objavilo svoje izsledke v delovanju občin in med drugim izpostavilo, da je kranjska SDS neupravičeno porabila iz proračuna 500 evrov za nakup 500 vrtnic ob materinskem dnevu!????

Toda denarni tokovi vladavine Janković se s tem ne izčrpajo. Kriminalisti so procesuirali njegove zaslužke pri projektu Stožice, davčna uprava ga preganja zaradi preslepitve, ker ni prijavil milijonskega zaslužka pri prodaji delnic Mercatorja, ker je torej izigral proračun etc.

Je premier Cerar ml. sklical izredno sejo, na kateri so razpravljali, kako ustaviti korupcijo v glavnem mestu? Stvar je groteskna, na mestnih ulicah stojijo plakati, ki državljane pozivajo, naj prijavijo korupcijo, cel vladni aparat pa razpravlja o vsem, samo o izrednih razmerah v prestolnici ne. Predsednik vlade je tako izpustil priložnost, da se zapiše v zgodovino z javnim pozivom županu, naj takoj odstopi in z vključitvijo vseh pravnih mehanizmov za nevtralizacijo Jankovićevega samopaštva.

Pa so dogodki vpili v nebo. Na razpis za prenovo Trga republike se je prijavil en sam ponudnik. Za lepo vsotico skoraj 4 milijonov se množica gradbincev sploh ni prijavila in to v času, ko so gradbince često brez dela. Zakaj? – Očitno so poznali delovanje mestnega šerifa in niso hoteli razmetavati časa s prijavo na vnaprej izgubljen posel.

Toda v tej sliki so se odlikovali tudi osrednji dnevni mediji. Medtem ko je pri zadnji akciji kriminalistov pri ljubljanskem županu POP TV briljirala s časom in fokusom poročil in v veliki meri tudi nacionalka, pa so presenetili trije veliki dnevniki, ki izhajajo v Ljubljani. »Slovenske novice« so ocenile, da županovih 10 odstotkov provizije ne sodi na naslovnico in so dogodek na kratko predstavile na 11 strani. Časnik »Dnevnik« je na prvo stran stisnil mali okvirček, ki je bil celo manj obsežen od izjave prof. Jamesa Ellerta na blejski šoli IEC o kolapsu cen nafte. Podobno časnik »Delo«, ki je na naslovnico stisnil vest »Iskali dokaze o podkupninah«, čez pol strani pa je kot osrednjo temo Slovenije natisnil članek o begunski krizi.

Primer najhujše korupcije, ki ima v dnevnikih status dežnih padavin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.