Borut Mekina

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Politika

Sežig knjige o Kučanu

Zborovanje pred hišo Milana Kučana

Štefka Kučan je zbranim knjižnim piromanom postregla s toplim čajem

Štefka Kučan je zbranim knjižnim piromanom postregla s toplim čajem
© Tomaž Skale, Dnevnik

Pred hišo Milana Kučana v Murglah v Ljubljani je Zveza slovenskih domoljubov pripravila protestni sežig Kučanove biografije, ki jo je nedavno napisal zgodovinar dr. Božo Repe. Knjiga in Kučanovo življenje naj bi bila »debela laž«, so zapisali v napovedniku omenjenega združenja, posledice naj bi bile propadla in načrtno izropana prej družbena podjetja, odpuščeni, obubožani delavci, katerih družine so potisnjene čez rob preživetja. Skupni imenovalec tranzicijskega družbenega kriminala naj bi bil Kučan s svojimi partijskimi funkcionarji …

V času »protesta« Kučana sicer ni bilo doma, je pa približno 15 protestnikom njegova žena Štefka Kučan skuhala čaj.

Stranka SDS, katere predsednik Janez Janša pogosto podobno operira z »Murglami« kot sedežem vsega zla, se je sicer na profilu na Twitterju od shoda ogradila, češ da »v SDS ne podpiramo zborovanj pred domovi, ne glede za koga gre,« a so to v stranki storili šele po tem, ko so številni njeni člani shod propagirali. Napoved zborovanja, o katerem je z naslovom »Ljudem prekipeva: Za soboto napovedan shod pred hišo Milana Kučana« pisala Nova24TV v lasti članov SDS, so denimo na Twitterju širili tudi Janez Janša, evropski poslanec Milan Zver in podpredsednik SDS Zvone Černač. Marsikdo je pozneje svoje tvite zbrisal.

Klemen Zbačnik, eden izmed organizatorjev sežiga knjige, se je sicer pred tem izpostavil v gibanju »Za otroke gre« pod vodstvom Aleša Primca, ki je organiziralo referendum proti izenačitvi pravic homoseksualnih in heteroseksualnih parov. Na protirasističnem shodu septembra letos je protestiral tudi proti migrantom s transparentom Evropa je krščanski kontinent, na profilu na Facebooku pa je nemalokrat med vrsticami pozival k nasilju. Ob sežigu knjige je recimo namigoval na nekdanje sežiganje čarovnic na grmadah s: »Simbola ognja se najbolj bojijo veliki grešniki, le zakaj …«

S sežiganjem knjig so se v zgodovini seveda začenjali najnasilnejši pohodi proti manjšinam. Znani so sežigi protestantskih knjig, ki jih je izvajala katoliška cerkev, in seveda sežigi knjig judovskih avtorjev, ki so jih na začetku 20. stoletja pod geslom »čiščenje z ognjem« prirejali nacisti. Zaradi incidenta so protestirali na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so zapisali, da gre za »za nasilni in sovražni akt«, za nesprejemljivo izražanje nestrinjanja s »podžiganjem sovraštva in z demonizacijo avtorja«. Protestirali so tudi v Alternativni akademiji s sporočilom, da so akcijo po pozivu Janeza Janše o »levih fašistih« izpeljali njegovi privrženci, zaradi česar v Akademiji pričakujejo, da jo bosta obsodila sedanji predsednik države in tudi celotna politika.

Čeprav je bil sežig knjige tisti konec tedna prva novica v slovenskih medijih, se do zaključka redakcije predsednik republike ni odzval, prav tako ne drugi politiki vladnih strank.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.