Peter Petrovčič

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Politika

Turban in ksenofobija

Normalna ženska se ne pokriva?

»Sporni« oglas

»Sporni« oglas
© Zlatarna Celje

SDS je pripravila predlog zakonskih sprememb, s katerimi bi v javnosti prepovedali nošenje burke oziroma nikaba, torej ženskih muslimanskih verskih pokrival nasploh. Predlog je, kakopak, padel na plodna tla v dobršnem delu javnosti.

Pred dnevi je Zlatarna Celje objavila novoletno čestitko sedanjim in bodočim kupcem svojih izdelkov. Ženski model na čestitki nosi ogrlico in uhane, lase pa ima pokrite z naglavnim pokrivalom, ki še najbolj spominja na turban. To je zmotilo nekatere posameznike, ki se navdušujejo nad prepovedjo muslimanskih verskih pokrival, čeprav jih, hkrati, verski in kulturni simboli drugih verstev ne motijo. Lucija Ušaj Šikovec, odvetnica in ena izmed enajstih najvplivnejših pravnic in pravnikov preteklega leta po izbiri spletnega portala Ius-info, je na profilu na Twitterju recimo zapisala: »Mislim, da se vse normalne ženske odpovedujemo darilom iz te zlatarne. Vendar ne pozabite, so tudi druge zlatarne:))«

V Zlatarni Celje so pojasnili, da pri delu sledijo »svojemu poslanstvu, ki časti lepoto vsakega posameznika ne glede na njegovo ali njeno rasno, versko ali politično pripadnost«. Dodali so še, da je bila »predstavitvena fotografija kolekcije Black & White, ki sestavlja novoletno čestitko, objavljeno v Delu, zajeta v fotografski objektiv že v letu 2014. Z izbiro motiva ženske, ki zakriva svoje atribute, smo želeli v ospredje postaviti lepotne prvine sestavnih kosov kolekcije.« Izbira motiva na fotografiji objavljene novoletne čestitke, so še pojasnili, »vsekakor ni bila namenjena izpostavljanju določenih stališč ali nasprotovanju morebitnim osebnim prepričanjem«.

Lani, ko ni bilo begunske krize, ženska naglavna pokrivala niso povzročala težav. Danes pa naj bi jih …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.