Marcel Štefančič jr.

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Film

Jastog

The Lobster, 2015
Yorgos Lanthimos

Živalska farma.

Jastog se dogaja v svetu, v katerem ni uspel le referendum o samskih ženskah, temveč tudi o samskih moških – nihče v tem distopičnem svetu ne sme biti samski. Strogo prepovedano.

Če si samski, te pošljejo v kafkovski hotel, v katerem imaš natanko 45 dni časa, da si najdeš partnerko ali partnerja – če ti to ne uspe in ostaneš samski, te vrnejo nazaj v živalski vrt. In to dobesedno: prelevijo te v žival. Toda na human način – sam si izbereš žival, v katero te bodo prelevili. Samski ljudje so nižja rasa, ki si človeka vrednega življenja ne zaslužijo. V ta hotel, morbidni slavolok družbe brez alternativ, pride tudi David (Colin Farrell), sveže ločeni arhitekt (z očali, brki in trebuhom), ki se bo v primeru romantičnega neuspeha prelevil v jastoga. V prostem času se z ostalimi hotelskimi gosti (John C. Reilly, Ben Whishaw itd.) prepušča lovu na “osamljence”, samske ljudi, alternativce, ki živijo v gozdu in ki se jim kmalu pridruži tudi sam, a na svoje veliko presenečenje ugotovi, da “osamljenci” ne tolerirajo ljubezni in da so tako nestrpni, zadrti, represivni, robotski in fundamentalistični kot nesamski ljudje. Jastog je obešenjaška komedija o družbi, ki jo življenje brez alternativ spreminja v klavstrofobični konformistični absurd, in “liberalnih” alternativah, ki so le še naivne čistunske kaprice brez transformativne moči.

(Kinodvor, štarta 31. decembra)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.