Peter Petrovčič

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Ni kriv!

Afera Patria je nova v nizu afer, za katere ne bomo nikoli izvedeli, kakšno vlogo je v njih igral Janez Janša

Zmagoslavje pred vrhovnim sodiščem

Zmagoslavje pred vrhovnim sodiščem
© Borut Kranjc

Janez Janša je novo leto 2015 pričakal z družino, ker ga je ustavno sodišče iz zapora izpustilo pred točno letom dni. Kasneje, spomladi letos, skoraj devet let po podpisu pogodbe med njegovo vlado in finskim proizvajalcem orožja Patria, se je končal sodni proces zoper domnevne prejemnike podkupnin na slovenski strani. Potem ko je bil Janez Janša (in drugi) obsojen na prvi stopnji, pravnomočno na drugi in ko je sodbo potrdilo tudi vrhovno sodišče, so jo ustavni sodniki razveljavili in vrnili v ponovno sojenje. Zanj pa je ostalo premalo časa, zato je zadeva zastarala, preden bi se sojenje sploh lahko začelo.

Predsednik največje opozicijske stranke, ki ima še vedno monopol na desnici, je bil v iztekajočem se letu spet poslanec. Pred časom je napovedal projekt ustanovitve novega televizijskega in radijskega programa, v katerega so prvi vložili denar prav najvidnejši funkcionarji stranke. Javnomnenjske ankete njemu oziroma njegovi stranki (spet oziroma kot vedno) kažejo dobro, tudi znotraj stranke ima (spet oziroma kot vedno) močno podporo. Letos je bilo, vsaj kar zadeva Janeza Janšo, spet nekako vse po starem. A ni bilo vedno tako.

Lani v tem času so se celo nekateri vidni funkcionarji stranke spraševali, ali je zanjo res prava pot, če se ukvarja zgolj s svojim predsednikom, in ugibali, kakšna prihodnost jo čaka po Janši. Prezgodaj, ni še prišel ta čas.

No, tudi začetna trditev, da smo letos vendarle doživeli konec afere Patria, ni povsem točna. Zadeva morda še ni končana. Višje sodišče je res zavrnilo pritožbo Janeza Janše na sklep o zastaranju zadeve Patria, ki naj bi tako pravnomočno zastarala, a to še nič ne pomeni. Navsezadnje je bil Janša v tej zadevi nekoč že pravnomočno obsojen. S tem vprašanjem se bodo v prihodnje gotovo ukvarjali tudi vrhovni, če ne celo ustavni sodniki. In morda poleg njih še evropski, saj je Janša že pred časom napovedal pritožbo zoper sklep o zastaranju neposredno pri evropskem sodišču za človekove pravice.

Pa tudi po tem, ko bodo izčrpana čisto čisto vsa pravna sredstva v tej zadevi, bo živela naprej. Tako kot zaradi odsotnosti prepričljivega epiloga še vedno živi orožarska afera iz osamosvojitvenega obdobja ali pa afera Depala vas, ki je izbruhnila nekaj let kasneje. Tudi v teh dveh naj bi bil osrednjo vlogo igral Janez Janša, čeprav to nazadnje ni bilo nikoli dokazano v kazenskem postopku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.