Marjan Horvat

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Družba

Delavski prevzemi

Oblast se vede dvolično

Zaposleni so postali pomembni lastniki Mlinotesta

Zaposleni so postali pomembni lastniki Mlinotesta
© Borut Kranjc

V Sloveniji je čutiti neutemeljen strah pred lastništvom zaposlenih, ker naj bi bilo recidiv socializma. Države na Zahodu spodbujajo nastanek takšnih podjetij. Naša oblast pa navkljub načelni podpori uveljavljanju tudi takšne lastninske oblike doslej ni zmogla sprejeti podpornega okolja zanjo.

153 delavcev družbe Adria Airways Tehnika, podjetja za vzdrževanje letal, ki se že nekaj časa bori s težavami, si je letos prizadevalo odkupiti podjetje, vendar so lahko le z začudenjem, nejevoljo in jezo spremljali odločitev Slovenskega državnega holdinga, ki je za samo 10 odstotkov višji znesek, kot so ga ponudili delavci, podjetje prodal poljski družbi Linetech holding.

Uspešnejši so bili v ajdovskem Mlinotestu, saj je občina, da bi ohranila delovna mesta, kupila 6,2 odstotka njegovih delnic, podjetje Mlino, ki je v lasti zaposlenih, pa je kupilo še 23 odstotkov delnic. S 30-odstotnim deležem so občina in zaposleni ubranili Mlinotest pred sovražnim prevzemom in si zagotovili pomemben vpliv na odločanje, saj brez njihovega soglasja ni mogoča sprememba statuta družbe, zagotovljena pa sta tudi ohranitev proizvodnje in sedeža podjetja v Ajdovščini.

V tujini, tudi na Zahodu, so torej podjetja z notranjim lastništvom delavcev nekaj vsakdanjega, v Sloveniji pa so prava redkost, čeprav vse raziskave dokazujejo pozitivne vplive na produktivnost delavcev in na njihovo počutje. To se kaže tudi v družbi Domel iz Železnikov in mokronoškem podjetju M TOM.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.